Zbor deasupra unui cuib de cuci, de Ken Kesey (comentariu literar, rezumat literar)

Kenneth Elton „Ken” Kesey (17 septembrie 1935, La Junta, Colorado, Statele Unite - 10 noiembrie 2001, Eugene, Oregon, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: One Flew Over the Cuckoos Nest
  • Prima ediţie: 1962
  • Adaptarea cinematografică: Viking Press (New York)

Romanul lui Kesey descrie un azil de boli mintale, în care repetatele încercări de a-i diagnostica pe pacienţi ca nebuni sunt concepute ca parte a unui proiect mai cuprinzător de producere a unor cetăţeni pliabili şi docili pe întreg teritoriul Statelor Unite. Un text de referinţă pentru mişcarea antipsihiatric a anilor 1960, el cercetează relaţia dintre sănătatea mintală şi nebunie, conformism şi rebeliune.

Romanul este iscusit echilibrat, de la început până la sfârşit. Spre exemplu, nu este deloc clar dacă aşa-numitul „Cartel” este în realitate o autoritate nemărginită, desemnată să exercite controlul pe plan social asupra întregii populaţii, sau o proiecţie a imaginaţiei paranoidului narator, Şeful Bromden. De asemenea, se ridică întrebarea dacă nebunia, pentru a-l cita pe R.D. Laing, „nu ar putea foarte bine să fie o stare de sănătate într-o lume nebună” sau, cel puţin, o formă corespunzătoare de rebeliune socială, fără ca această întrebare să primească însă vreun răspuns.

În lumea sterilă, ermetic închisă, a azilului, hoinăreşte Randall P. McMurphy, un „cowboy” al vremurilor moderne, „cu mers ţanţoş”, care tulbură bunul mers al salonului în care sunt internaţi bolnavii şi subminează autoritatea absolută a infirmierei „de oţel” Ratchet. Cât timp actele de rebeliune ale lui McMurphy îmbracă, de cele mai multe ori, forme egoiste, eforturile romanului de mobilizare politică nu-şi ating ţinta şi remarcile cu caracter rasial şi sexual sunt cumva stânjenitoare.

El îl pune pe „cowboyul” McMurphy să-l salveze pe „Indianul” Bromden şi, în epoca drepturilor civile şi feminismului, pacienţii albi sunt prezentaţi drept victime ale „matriarhatului”, abil sprijinit de o clică de infirmieri de culoare. Dar impresionantele încercări ale lui Kesey de a percepe natura amorfă a puterii moderne - o putere nelegată în mod necesar de lideri sau chiar de instituţii - fac din această carte o lucrare vizionară, rău prevestitoare.

Dacă soarta lui McMurphy este ceea ce îi aşteaptă pe cei care lovesc prea tare în sistem, atunci sănătatea mintală a lui Bromden depinde de atitudinea sa, de a nu închide ochii în faţa injustiţiei şi exploatării.

Check Also

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …

Vidra Tarka, de Henry Williamson (comentariu literar, rezumat literar)

Henry William  Williamson (1 decembrie 1895, Brockley, Marea Britanie – 13 august 1977, Georgeham, Marea …