Yoruba ijebu, egba şi egbado

Yoruba ijebu, egba şi egbado sunt trei comunităţi care trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii cu păduri dese şi umede în sud, presărate cu savane în nord (circa 2,5 milioane de persoane).

Agricultori şi comercianţi ca şi ceilalţi yoruba (ocupându-se în plus şi cu obţinerea de sare din mangrovele aflate în extremitatea sudică a regiunii), au şi ei regalităţi sacre, dar mai puţin renumite (cu excepţia grupului alake din Abeokuta) decât cele din nord şi vest (oyo, ife).

În general, de la unitatea socială elementară (casa) până la nivelul politic teritorial (oraşe, grupuri de sate) organizarea lor socială este mai mult sau mai puţin similară cu a celor din Oyo. Unii ijebu au fost marcaţi de influenţa edo.

Istoric

Cele trei grupuri consideră Ife ca loc de origine. Se pare că au ajuns pe teritoriul actual în intervalul secolelor XV-XVIII.

Războinici de temut, ijebu, avantajaţi de poziţia lor litorală, au făcut comerţ cu portughezii (oferind sclavi în schimbul armelor de foc).

Ca urmare a invaziilor armatelor din Ife şi Ijebu, egba s-au retras spre sud-vest şi s-au aşezat în 1825 la Abeokuta (fost Owu).

Apoi acest oraş şi-a pierdut influenţa în favoarea oraşului Lagos, dar îşi păstrează prestigiul (de aici provin, printre alţii, celebrul muzician Fela Anikulapo Kuti şi mama acestuia, Funmilayo Ransome Kuti, care a militat pentru independenţa Nigeriei şi pentru emanciparea femeilor africane).

Check Also

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …

Yerukula

Yerukula este o populaţie din India (Andhra Pradesh) (circa 300.000 de persoane). Sunt meşteşugari (prelucrarea …