Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede foarte dense în sud, presărate cu savane în nord (circa 3,5 milioane de persoane).

Din punct de vedere geografic, politic şi economic, teritoriile ekiti şi ondo, care cuprind centre urbane (Akure, Ikere, Ondo, Owo, Ado Ekiti) şi reţele de sate periferice, constituie un fel de zonă-tampon între regatele Oyo şi Ife pe de o parte şi regatul edo din Benin-City pe de altă parte.

Agricultori şi comercianţi ca şi alţi yoruba, ekiti şi ondo (cu o excepţie, ondo din Owo) au un artizanat mai puţin dezvoltat.

Organizarea socială este asemănătoare, dar regalităţile lor sacre nu sunt atât de celebre ca cele din Oyo şi Ife.

Arta

Olăritul şi sculpturile din argilă sunt foarte vechi în ţinutul ekiti din Owo, unde există mai multe situri arheologice importante. Pot indica legături cu tradiţia artistică din Ife şi cea din Benin City. Arta „bronzului”, legată de tradiţia din Ife, este şi ea bine reprezentată.

Istoric

Ekiti şi ondo se consideră originari din Ife şi respectiv din Oyo.

În decursul secolului al XIX-lea ekiti au fost nevoiţi să sufere dominaţia exercitată de yoruba din Ilorin şi din Ibadan, apoi, când războaiele civile şi comerţul cu sclavi s-au intensificat, s-au aliat (în 1879) cu ife, ijesha, akoko şi ilorin împotriva ameninţării reprezentate de vânătorii de sclavi şi de războinicii din Oyo şi din Ibadan.

Antagonismul dintre ekiti şi ilorin a persistat totuşi, până când protectoratul britanic ia pus la adăpost pe unii de ceilalţi.

Check Also

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …

Yerukula

Yerukula este o populaţie din India (Andhra Pradesh) (circa 300.000 de persoane). Sunt meşteşugari (prelucrarea …