Yanzi

Yanzii sunt o populaţie din Republica Democrată Congo (Bandundu), aşezată între râurile Kasai şi Kwango, în câmpii umede cu climă ecuatorială (în nord) sau mai aride (în sud). O comunitate importantă se află în Kinshasa (aproximativ 325.000 de persoane).

Cultivă terenuri defrişate din păduri (porumb, manioc, igname) şi savană (arahide, mei), dar se ocupă şi de pescuit şi vânătoare.

Vând o parte din aceste produse în Kinshasa. Clanul ngil era la început specializat în prelucrarea fierului, în scop comercial.

Împărţiţi în vreo zece clanuri (kinzamba, kingoma etc.), yanzii au o organizare socială bazată pe spiţe şi o filiaţie matrilineară.

Unitatea spaţială de bază este satul, în interiorul căruia în trecut populaţia era distribuită în funcţie de spiţă. Iniţial erau împărţiţi în trei grupuri, membri ai clanului dominant (mbule), oameni liberi şi sclavi (msan), ulterior administraţia colonială i-a grupat în şeferii.

Convertiţi la creştinism, continuă totuşi să practice şi cultul strămoşilor, prin intermediul capului de spiţă.

Limba lor, yanz(i) cuprinde şapte dialecte şi face parte din grupul tende-yans al ramurii de nord-vest din încrengătura niger-congo a familiei bantu.

Istoric

Au ajuns în teritoriul actual în secolul al XVII-lea, cu valurile de migraţie bantu. Au reuşit să reziste în faţa puternicilor lor vecini, kongo şi teke.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …