Xhosa

Xhosa este o populaţie clin Africa de Sud, aşezată în estul provinciei Capului, într-un ţinut de dealuri înverzite, brăzdat de numeroase râuri (circa 3 milioane de persoane).

Ansamblul xhosa cuprinde de fapt mai multe grupuri culturale: mpondo, bomwana, xhosa propriu-zişi, thembu şi bhaca sunt câteva dintre ele. Toate aceste comunităţi vorbesc aceiaşi limbă bantu, practică agricultura (porumb, mei) iar în viaţa socială acordă o importanţă deosebită vitelor.

Ca şi la zuluşi, colibele lor sunt dispuse în jurul ţarcului de vite (kraal), unde se fac şi sacrificiile dedicate strămoşilor, în felul acesta spiritele morţilor îi pot avea în pază pe cei vii. Nu sunt decât în parte creştinaţi (în mai mică măsură cei de la ţară).

Ornamente

Îmbrăcămintea şi elementele de podoabă sunt ornate cu mărgele (de import) cusute. Aceste lucrături din mărgele sunt făcute de femei dar sunt purtate de toată lumea. Ele dau posibilitatea identificării statutului social, religios şi ţinutului de provenienţă a celui care le poartă.

Sunt foarte tradiţionalişti. Îşi ung şi acum corpul şi veşmintele cu ocru roşu. Această culoare, îndrăgită de strămoşi, simbolizează liniştea sufletească şi stabilitatea. Albastrul este şi el o culoare foarte apreciată de unele grupuri, dar din alte motive.

Istoric

Sunt prima populaţie de limbă bantu care a intrat în conflict cu coloniştii europeni.

Între 1779 şi 1878 s-au produs nouă ciocniri sângeroase („războaiele cu cafrii”). Hărţuiţi de necontenitele incursiuni, furturi de vite şi confruntaţi cu pierderea progresivă a teritoriului lor, xhosa şi-au masacrat cirezile şi şi-au incendiat recoltele, ascultând de profeţia unei tinere, Nongqawuse, care le vestise că strămoşii nu se vor arăta şi nu îi vor alunga pe albi spre ocean decât cu acest preţ. Acest act sinucigaş a pus capăt puterii xhosa şi a accelerat dependenţa lor tic europeni.

În timpul regimului de apartheid, teritoriul lor a fost împărţit în două bantustane: Transkei şi Ciskei. Victoria electorală a lui Nelson Mandela, de origine thembu, în 1994, şi lichidarea regimului de segregaţie rasială, au reprezentat deznodământul fericit al unei lupte îndelungate, în cadrul căreia xhosa au avut un rol major.

Denumire: xosa, amaxhosa.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …