Walden, de Henry David Thoreau (comentariu literar, rezumat literar)

Henry David Thoreau (12 iulie 1817, Concord, Massachusetts, Statele Unite - 6 mai 1862, Concord, Massachusetts) - scriitor.

  • Titlul original: Walden; sau Life în the Woods
  • Titlul complet: Walden sau Viaţa în pădure
  • Prima ediţie: 1854

Walden nu este propriu-zis un roman, dar, ca piatră de temelie a literaturii americane, îşi merită locul în această carte. Între iulie 1845 şi septembrie 1847, Thoreau a trăit o viaţă solitară, austeră şi autosuficientă într-o colibă simplă pe malul lacului Walden, lângă Concord, Massachusetts, unde a elaborat şi practicat propria filozofie politică. Într-o serie de 18 eseuri bazate pe notele din voluminosul jurnal al lui Thoreau, Walden relatează gândurile şi experienţele autorului din acea perioadă.

Convins că „masele duc o viaţă de disperare tăcută”, Thoreau a încercat să-şi simplifice viaţa, din toate punctele de vedere, mâncând doar ce găsea sau putea cultiva singur. În afară de activităţi fizice precum plimbările, pescuitul şi înotul, Thoreau şi-a dedicat timpul observării naturii, scrisului, lecturii şi meditaţiei.

Cel mai mare lux al său a fost răgazul acordat acestor activităţi; el notează că „bogăţia unui om se măsoară în numărul de lucruri la care îşi permite să renunţe”. Puternic influenţat de filozofia transcendentală a lui Emerson, Thoreau a respins religia tradiţională, căutând o legătură personală cu Dumnezeu, descoperit prin intermediul Naturii.

Totuşi, pentru Thoreau, Natura nu este numai spirit. El descrie cu acelaşi respect apropierea ocazională de sălbăticia primară. El refuză şi îngustimea tradiţiei, surprinzând potenţialul neutilizat al tinereţii în imaginea Vestului.

Acest etos a inspirat generaţii întregi de americani, în ciuda respingerii de către Thoreau a capitalismului agresiv. Experimentul lui Thoreau nu a fost nici mizantropic, nici revoluţionar. Practic, onest şi frumos, acest demers reflectă eforturile unui om de a trăi „o viaţă în simplitate, independenţă, mărinimie şi încredere”.

Check Also

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …

Vidra Tarka, de Henry Williamson (comentariu literar, rezumat literar)

Henry William  Williamson (1 decembrie 1895, Brockley, Marea Britanie – 13 august 1977, Georgeham, Marea …