Walayta

Walayta este o populaţie din Etiopia (regiunea-stat a „Popoarelor, naţiunilor şi naţionalităţilor din sud”), stabilită pe podişurile înalte care înconjoară muntele Damota la vest de Rift (aproximativ 1,2 milioane de persoane).

Parţial urbanizaţi şi amharizaţi, rămân în primul rând cultivatori de ensat (bananier fals) şi de cafea, fiind de asemenea angajaţi în fermele agroindustriale din regiunea Riftului.

Societatea tradiţională a fost dezorganizată de cucerirea choană şi de evenimentele istorice care au urmat, însă amintirea regatului walayta a rămas vie şi urmaşii cadrelor de conducere şi ai marilor demnitari continuă să fie onoraţi.

Cu excepţia minorităţilor urbane de negustori şi meşteşugari musulmani, walayta s-au alăturat Bisericii ortodoxe. Misiunile catolice şi protestante au de asemenea numeroşi adepţi, iar credinţele „păgâne” rămân în continuare vii. Walayta este o limbă omotică.

Istoric

Regatul păgân Walayta a fost întemeiat de migratorii oromo, integrând pe parcursul secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea multe dintre populaţiile vecine. S-a împotrivit cu îndârjire presiunilor choane, până când Menelik personal a venit în anul 1894 să ia cu asalt graniţele dotate cu fortificaţii ale ultimului kawo (rege), Tona Gagga.

Mulţi dintre soldaţii care au participat la lupte au fost instalaţi pe teritoriile cucerite şi însărcinaţi cu colectarea taxelor şi impozitelor. Ei au impus cultivarea cafelei, iar cadrele indigene au acceptat integrarea. Au susţinut cu toţii revoluţia din 1974.

Denumire: până la revoluţie şi la consacrarea autodenumirii, administraţia etiopiană îi numea wallamo; walayta.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …