Wa

Wa este o populaţie din Birmania (statele Shan) şi China (Yunnan) (circa 1 milion de persoane).

Cultivă în principal orez de munte, prin esartaj sau prin amenajarea de orezarii irigate în terase, şi se ocupă cu creşterea bivolilor, porcilor etc.

Culturile tradiţionale de mac opiaceu nu se mai păstrează decât în Birmania, unde finanţează reţelele de gherilă sau slujesc interesele potentaţilor locali, veniturile obţinute de populaţie fiind extrem de reduse.

Societatea wa este de tip segmentar şi patrilinear. Se remarcă existenţa instituţiilor teritoriale suprasăteşti, o parte dintre ele derivate din sistemul de principate tai.

Religia tradiţională, politeistă sau „animistă”, se caracterizează prin importanţa acordată cultului strămoşilor şi prin vânătoarea de capete, practică care a rămas de domeniul trecutului. în rândul unor grupuri se face simţită influenţa budismului theravadin, în vreme ce în Birmania numeroşi wa au fost creştinaţi în perioada colonială.

Istoric

Organizarea socio-politică a grupurilor situate la periferia zonei de populare a etniei a ajuns să se integreze în structura politică a tailor care dominau văile, iar la sosirea englezilor, o parte dintre şeferiile teritoriale reuşiseră să se constituie în principate care imitau acest model, ajungând chiar să fie recunoscute de administraţia colonială ca mici „state”.

Începând din anii 1960, teritoriul wa din Birmania a fost şi rămâne puternic destabilizat de războiul dus de nenumăratele facţiuni care se opun puterii centrale deţinute de armată.

Denumire: parauk, ava, va, (chineză) wa.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …