Voss, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie - 30 septembrie 1990, Sydney, Australia) - scriitor.

  • Titlul original: Voss
  • Prima ediţie: 1957
  • Premiul Nobel pentru Literatură: 1973

Romanul care i-a adus faimă internaţională lui Patrick White este atât un roman de aventuri, cât şi o poveste de dragoste, şi totuşi nici una din ele. Acţiunea se petrece în Australia, la mijlocul secolului XIX, romanul prezentând povestea unei expediţii conduse de Johann Ulrich Voss în centrul vastului continent australian. În acelaşi timp, el urmăreşte dezvoltarea relaţiei dintre Voss şi Laura Trevelyan, bogata fiică a unuia dintre sponsorii expediţiei sale.

Laura, la fel ca societatea colonială căreia îi aparţine, nu părăseşte niciodată marginile continentului. Dar, pe măsură ce Voss pătrunde tot mai adânc în inima profundă a ţării, Laura îl însoţeşte, telepatic sau spiritual, aşa că o relaţie care începe oarecum frigid într-un salon din Australia colonială atinge cote pasionante, de o intensitate febrilă, în condiţiile aspre ale lumii din interiorul continentului.

Povestea dragostei şi explorărilor are multe antecedente, încercarea perseverentă a lui Voss de a penetra teritoriul necunoscut aminteşte de călătoria lui Marlow din Inima întunericului de Conrad.

Atenţia deosebită acordată vieţii sentimentale din secolul XIX împrumută scenelor de salon calitatea inconfundabilă a celor ale lui Jane Austen; iar intensitatea relaţiilor personale apare uneori ca şi cum Lawrence s-ar fi transpus în ţinuturile aride ale Australiei. Dar în timp ce călătoria lui Voss şi relaţiile sale dificile cu Laura sugerează toate aceste lucruri, cea mai frapantă trăsătură a acestui roman este discordanţa sa, caracterul său straniu, dificil de urmărit.

Peisajul însuşi este prezenţa cea mai copleşitoare, iar vastitatea înfricoşătoare a interiorului neexplorat exercită o influenţă extraordinară asupra culturii europene pe care coloniştii o aduc cu ei. Această cultură este transformată deţinutul tăcut pe care Voss caută să-l penetreze, la fel ca şi structura romanului, care capătă o nouă formă rezultată din confruntarea cu întinderile necunoscute ale deşertului.

Check Also

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …

Vidra Tarka, de Henry Williamson (comentariu literar, rezumat literar)

Henry William  Williamson (1 decembrie 1895, Brockley, Marea Britanie – 13 august 1977, Georgeham, Marea …