Vladimir Cavarnali

Vladimir Cavarnali (10 august 1910, Bolgrad, Bucovina, azi Ucraina - 20 iulie 1966, Bucureşti) - poet. Este fiul Varvarei şi al lui Hristofor Cavarnali.

Se afirmă într-un context literar favorabil, publicându-şi poeziile în revista „Bugeacul” din Bolgrad şi în „Viaţa Basarabiei” din Chişinău. Mai colaborează la „Moldavia”, unde este şi redactor, la „Poetul”, „Itinerar”, „Front literar”, „Curentul literar”, „Festival” etc. A fost membru fondator al Societăţii Scriitorilor din Basarabia. După al doilea război mondial lucrează ca profesor de liceu, inspector şcolar şi ca redactor la câteva periodice din Bucureşti.

Manuscrisul volumului de debut, Poezii (1934), obţine Premiul pentru scriitorii tineri needitaţi al Fundaţiei pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”. A mai publicat volumul Răsadul verde al inimii stelele de sus îl plouă (1939). George Călinescu îi găseşte filiaţia în „lirica proletariană modernă a hoinăririi, a umilităţii diurne, din jurul lui Serghei Esenin, fără apocalipticul aceluia, apropiindu-se în felul acesta de ardeleni”, iar Eugen Lovinescu aprecia că poezia lui Cavarnali „e eruptivă, oarecum primară, dar viguroasă, cu adevărat lirică şi patetică”.

Atitudinea, de esenţă expresionistă, este a unui poet planetar, cu gesturi de o teatralitate emfatică, larg democratică în cheia lui Walt Whitman şi Vladimir Maiakovski. Viforos, eruptiv, pătruns de o durere intensă, dominat de o imaginaţie „aprigă” şi „învolburată de enigme”, poetul cântă la o liră „nebună” sau „suavă”, pusă să vibreze în ritmurile cosmosului, ale furtunilor răscolite şi pornirilor sălbatice. Pe de altă parte, pe fundalul unei ingenuităţi aproape eseniniene şi al unei atmosfere de bunătate eristică şi de singurătate ciudată, se proiectează sentimentul unei fisuri în lume: „S-au rupt zilele clare ale istoriei”.

Opera literară

  • Poezii, Bucureşti, 1934;
  • Răsadul verde al inimii stelele de sus îl plouă, Bolgrad, 1939.

Traduceri

  • M. Bulatov, Gâşte-lebede, Bucureşti, 1945;
  • Maxim Gorki, Mama, Bucureşti, 1947;
  • V. Oseeva, Vasioc Trubaciov şi prietenii săi, Bucureşti, 1950;
  • Anna Brodele, Marta, Bucureşti, 1954;
  • M.E. Saltîkov-Şcedrin, Opere, VII, Bucureşti, 1964.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …