Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite - 2 martie 1982, Santa Ana, California, Statele Unite) - scriitor.
- Titlul original: Do Androids Dream of Electric Sheep?
- Prima ediţie: 1968
- Adaptarea cinematografică: Blade Runner (1982)
Romanele lui Philip K. Dick sunt o continuă şi adesea surprinzătoare sursă de inspiraţie pentru obişnuitele fantezii ale Hollywoodului. Total Recall (1990) (după nuvela din 1966, Amintiri garantate, preţuri rezonabile), Minority Report (2002), Paycheck (2003) şi A Scanner Darkly (2006), toate au fost ecranizări de mare succes.
Complexitatea romanului Visează androizii oi electronice? a inspirat filmul de mare succes al lui Ridley Scott, Vânătorul de recompense (1982), dar filmul rămâne o umbră palidă a textului.
În ultima instanţă, cartea pune sub semnul întrebării natura umanităţii prin figura lui Rick Deckard, un om care vânează „replicanţi”- androizi proiectaţi să fie „mai umani decât oamenii”. „Oaia” nominală din titlu este o creaţie artificială, care moare din cauza neglijenţei lui Deckard, un motiv de mare ruşine pentru el.
Această lipsă de empatie, fundamentală pentru distincţia pe care o face Dick între oameni şi replicanţi, sugerează un punct de vedere ce poate fi argumentat la nesfârşit, şi anume dacă nu cumva însuşi Deckard nu era unul dintre replicanţii pe care îi vâna.
Confuzia etică tot mai marea lui Deckard, dacă să-i „retragă” pe replicanţi sau nu este reliefată de folosirea unor nuanţe cvasi-religioase pentru a convinge şi a crea o empatie indirectă. Religia mercerismului - la care replicanţii nu au acces - este o invenţie tipică pentru Dick.
În final, Mercer este dovedit a fi un idol fals şi textul nu numai că se întreabă ce înseamnă a fi uman, dar, conform filozofiei lui Dick, pune la îndoială însăşi viabilitatea realităţii.