Viceconsulul, de Marguerite Duras (comentariu literar, rezumat literar)

Marguerite Duras (numele la naştere Marguerite Donnadieu) (4 aprilie 1914, Gia Dinh Province, Indochina - 3 martie 1996, Paris, Franţa) - scriitoare.

  • Titlul original: Le Vice-Consul
  • Prima ediţie: 1966
  • Primul editor: Gallimard (Paris)

Viceconsulul ar putea fi catalogat ca un nouveau roman prin aceea că respinge convenţiile tradiţionale ale ficţiunii realiste, cum ar fi moralitatea şi psihologia, în favoarea unei descrieri vizuale, chiar cinematografice, a acţiunii. Se conturează două naraţiuni. Prima descrie călătoria solitară a unei tinere ţărănci vietnameze care este alungată de acasă, când mama sa descoperă că este însărcinată.

A doua se învârteşte în jurul câtorva personaje asociate cu Ambasada franceză de la Calcutta, mai ales al viceconsulului din Lahore. Viceconsulul stârneşte un scandal care preocupă comunitatea diplomatică franceză, atunci când trage la întâmplare în leproşii şi câinii ce trăiesc în grădinile Shalimar. El se îndrăgosteşte de Anne-Marie Stretter, soţia enigmatică şi imorală a ambasadorului.

În stilul său minimalist, Duras abordează o serie de stări şi sentimente, ca dragostea, dorinţa sexuală, gelozia, maternitatea, înfometarea, violenţa, aşteptarea şi plictiseala, cu o frumoasă şi excepţională subtilitate. Prin intermediul descrierii scandalosului exerciţiu de tir al viceconsulului, ea explorează efectele suferinţelor cu care se confruntă oamenii, boala şi sărăcia, într-un mod care demască reacţia raţională la astfel de suferinţe ca fiind foarte suspectă şi chiar necinstită.

Unul dintre aspectele cele mai fascinante ale acestui roman îl constituie textura şi stratificarea vocii narative. Structura romanului plasează cititorul într-o poziţie neconfortabilă, stârnind întrebări de genul „Cine scrie?” şi „A cui poveste o citim?” Prin aceasta, Duras se asigură că noi nu uităm că suntem în prezenţa unei construcţii literare, şi nu a unei reprezentări a realităţii.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …