Viaţa lui Pi, de Yann Martel (comentariu literar, rezumat literar)

Yann Martel (25 iunie 1963, Salamanca, Spania) - scriitor.

  • Titlul original: Life of Pi
  • Prima ediţie: 2001, Knopf Canada (Toronto)
  • Premiul Hugh MacLennan: 2001

Această carte, care a primit Premiul Man Booker în anul 2002, este povestea lui Pi Patel, fiul în vârstă de 16 ani al îngrijitorului de animale de la grădina zoologică din Pondicherry, India. Pi este un băiat profund religios, dar nu ştie exact spre care religie să se îndrepte, fiind atras pe rând de credinţe diferite, care îl invadează ca „nişte muşte”, devenind concomitent practicant al creştinismului, islamismului şi hinduismului.

Pregătind planul unei vieţi noi în Canada, tatăl lui Pi împachetează bunurile familiei şi menajeria şi familia se îmbarcă pe un cargobot. După un naufragiu îngrozitor, Pi se pomeneşte în voia valurilor Oceanului Pacific, izolat într-o barcă de salvare lungă de opt metri alături de o zebră rănită, o hienă pătată, un urangutan suferind de rău de mare şi un tigru bengalez, pe nume Richard Parker.

După ce Richard Parker îi mănâncă pe ceilalţi pasageri, Pi trebuie să facă uz de toate cunoştinţele sale zoologice, de toată inteligenţa şi de toate credinţele pentru a rămâne în viaţă. Cei doi rămân singurii pasageri din barcă, plutind în derivă, flămânzi şi expuşi intemperiilor, timp de 227 de zile.

Pi redă călătoria chinuitoare, dar, în planul secund al relatărilor sale se află o examinare a virtuţilor şi a slăbiciunilor religiei şi scrisului, precum şi diferenţa dintre adevăr şi ficţiune. Pi îşi dă seama că trebuie să înveţe, pentru a putea deveni stăpânul tigrului, interacţiunea dintre cei doi generând bogate metafore pentru spiritualitate şi credinţă - într-o oarecare măsură fiecare dintre (posibil imaginarele) animale putând reprezenta diferite faţete ale lui Pi, care are halucinaţii.

Subînţelesul cărţii este că Pi trebuie să-şi stăpânească propriile tendinţe negative, teama, disperarea, să controleze situaţia fără ieşire în care se află şi să facă faţă pierderii familiei. Într-o răsturnare filozofică de situaţie, la sfârşitul romanului, după ce Richard Parker dispare şi Pi este salvat, Pi îi calmează pe oficialii neîncrezători cu o versiune mai credibilă a poveştii supravieţuirii sale. Este versiunea pe care el este sigur că aceştia doresc să o audă, iar cititorului i se aminteşte, încă o dată, cât de greu este să discerni ce este adevărat şi ce nu.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …