Veronika se hotărăşte să moară, de Paulo Coelho (comentariu literar, rezumat literar)

Paulo Coelho (24 august 1947, Rio de Janeiro, Brazilia) - scriitor.

  • Titlul original: Veronika decide morrer
  • Prima ediţie: 1998
  • Primul editor: Objetiva (Rio de Janeiro)

Cu un şir constant de iubiţi, o slujbă sigură într-o bibliotecă, o cameră foarte atrăgătoare, familie şi prieteni apropiaţi, Veronika este o tânără normală, ducând o viaţă normală. Şi, totuşi, ea se hotărăşte să se sinucidă, lăsând o notă în care deplânge ignoranţa generală cu privire la locul unde se află Slovenia. Pe când îşi recapătă cunoştinţa la spitalul psihiatric Villete, din Ljubljana, află că mai are de trăit o săptămână întrucât, se pare, inima îi fusese grav afectată.

Romanul urmăreşte schimbarea Veronikăi, de la dorinţa de a muri, la conştientizarea faptului că sunt aspecte ale acestei lumi pentru care merită să trăieşti. În Villete, ea înfloreşte. Întrucât nebunia nu are nici un fel de norme de comportament, ea îşi ia libertatea de a se comporta aşa cum doreşte. Această nou găsită autonomie o determină să lovească un om care o deranjează, să se masturbeze în faţa unui schizofrenic stoic, să-şi reia vechea pasiune de a cânta la pian şi, în ultima instanţă, să descopere dragostea pentru Eduard, un bărbat închis în clinică de părinţii săi, pentru că dorise să devină artist.

Personajul Eduard este unul dintre elementele care îl leagă pe însuşi Coelho de lumea fictivă a romanului. El pătrunde, de fapt, în naraţiune, în capitolul trei, dezvăluind propria internare într-un azil din Brazilia, decisă de părinţii săi din cauza înclinaţiilor sale artistice. Această cunoaştere directă face romanul atât de desăvârşit în simplitatea sa. Detaliile privind terapia electroconvulsivă, şocurile cu insulina şi alte tratamente aplicate pacienţilor ne fac să reconsiderăm înţelesul sănătăţii mintale.

Într-o lume în care uniformitatea, conformitatea şi izolarea câştigă tot mai mult teren, romanul reflectă momentul scrierii sale, de la sfârşitul secolului XX, cu o combinaţie de sentimente religioase la nivel global, necesitatea de a te ajuta singur şi pledoaria pe care o face, şi anume că viaţa poate avea un sens dacă nu ne conformăm moravurilor sociale care înăbuşă spiritul uman.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …