Vasile Tudor Creţu

Vasile Tudor Creţu (17 martie 1938, Macovişte, judeţul Caraş-Severin - 5 februarie 1989, Timişoara) - etnolog. Este fiul Anei (născută Grebenceanu) şi al lui Arsenie Creţu, ţăran.

A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara (1967). Lucrează ca reporter la Studioul de Radio Timişoara, ca asistent şi apoi ca lector la Catedra de folclor a Universităţii din Timişoara. Obţine titlul de doctor în litere cu lucrarea Ethosul folcloric, sistem deschis (1978). A condus cercul şi arhiva de folclor a Universităţii din Timişoara, a îndrumat ansamblurile folclorice „Timişul”, „Doina Timişului” şi „Datina” şi a realizat numeroase filme etnologice.

Debutează cu volumul Ethosul folcloric, sistem deschis (1980; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor). Ca şi în cursul universitar Folclor şi etnologie. Conexiuni (1987) sau în volumul Existenţa ca întemeiere (1989), autorul dovedeşte interes pentru modalităţile noi de abordare a folclorului (structuralism etno­logic, semiotica folclorului, hermeneutica simbolului etc.), precum şi deschidere spre interdisciplinaritate, el propunând un demers antropofilosofic.

Creţu porneşte de la ideea că mentalitatea tradiţională românească îşi cristalizează un echilibru al vieţii instituţionalizând ca măsură a existenţei buna-cuviinţă, acel comportament ritual care oferă fiecărui eveniment o explicaţie prin prisma etosului comunitar. În tentativa de a defini principiile fundamentale pe care se sprijină concepţia populară asupra lumii, autorul se opreşte îndeosebi asupra termenilor cu valoare metalingvistică: sămânţă, ţarină, vatră, nuntire, ţesătură şi rost.

Opera literară

  • Ethosul folcloric, sistem deschis, Timişoara, 1980;
  • Folclor şi etnologie. Conexiuni, Timişoara, 1987;
  • Existenţa ca întemeiere, Timişoara, 1989.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …