Vasile Brezeanu

Vasile Brezeanu (17 august 1892, Piteşti - 24 februarie 1968, Sibiu) - prozator. Este fiul postum şi nelegitim al lui Vasile Vasilescu, proprietar al unui mic teatru piteştean, crescut de bunicii din partea mamei, Gheorghe şi Voica Brezeanu. După ce a absolvit clasa a IV-a gimnazială, pleacă la Bucureşti, ajungând în cele din urmă figurant sub oblăduirea lui C.I. Nottara. Cooptat în trupa lui N. Raiciulescu, apoi în aceea a lui Achil Popescu, colindă oraşele şi târgurile muntene şi oltene.

În timpul războiului, face parte, împreună cu George Enescu şi Jean Athanasiu, dintr-o „echipă artistică de front”. Ulterior, este angajat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Popular, Teatrul Nostru şi, o perioadă mai îndelungată, la Teatrul Ligii Culturale din Bucureşti. În 1949, el se alătură actorilor de la Teatrul de Stat din Sibiu, proaspăt înfiinţat. După o activitate de peste cinci decenii, răsplătită cu Ordinul Muncii şi titlul de Artist Emerit, se retrage din teatru în 1965. Cu un simţ înnăscut al scenei, a creat numeroase roluri comice memorabile.

În literatură, debutează cu nuvela Gheorghiţă (1930), urmată de alte povestiri şi poeme în proză, publicate în „Universul” şi „Ordinea”, din care câteva vor fi adunate în volumul Victoria (1941). Naraţiune „din vremile de restrişte şi de avânt”, Gheorghiţă relatează peripeţiile unui „cercetaş” în vremea primului război mondial. Adesea, firul epic, bogat şi destul de interesant, e părăsit în favoarea discursului grandilocvent ori polemic. Mai bine surprinsă e progresia spaimei în sufletul adolescenţilor, confruntaţi cu întâmplări nu o dată absurde.

Schiţele din Victoria au o compoziţie mai strânsă, însă puterea de invenţie rămâne deficitară. Poemele în proză sunt, cele mai multe, diluate şi emfatice. Superioară din toate punctele de vedere este memorialistica.

Brezeanu îşi adună, în 1941, amintirile în Treizeci de ani în teatru. Rescrisă şi amplificată, sub titlul O viaţă de actor (1965), cartea relevă un remarcabil povestitor. Paginile în care se evocă anii copilăriei şi tinereţii, ca şi itinerariile actoriceşti, sunt antrenante datorită naturaleţei şi umorului, episoadelor pitoreşti şi anecdotelor din lumea rampei. Chiar opiniile asupra meşteşugului scenic nu distonează, ci au aspectul lucrului trăit. Modest şi bonom, autorul a realizat o frescă documentară, dar şi povestea vieţii unui om.

Opera literară

  • Gheorghiţă, Bucureşti, 1930;
  • Victoria, Bucureşti, 1941;
  • Treizeci de ani în teatru, Bucureşti, 1941; ediţia O viaţă de actor, Bucureşti, 1965.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …