Vara indiană, de Adalbert Stifter (comentariu literar, rezumat literar)

Adalbert Stifter (pseudonim litrerar Ostade) (23 octombrie 1805, Horni Plana, Cehia - 28 ianuarie 1868, Linz, Austria) - scriitor.

  • Titlul original: Der Nachsommer
  • Prima ediţie: 1857
  • Primul editor: Gustav Heckenast (Budapesta)

Vara indiană a lui Stifter sfidează multe aşteptări ale genului. Este o lucrare voluminoasă, dar intriga nu pare incitantă, iar stilul este deliberat simplu. Romanul oferă puţine descrieri impresionante ale pădurilor şi munţilor din Boemia, care apar în povestirile lui Stifter, obiect de studiu pentru multe generaţii de elevi din Europa Centrală.

Caracteristic pentru planul romanului, numele tânărului narator, Heinrich, nu apare decât destul de târziu în text, după ce expediţiile ştiinţifice l-au adus de mai multe ori în casa izolată de la ţară a lui Freiherr von Risach. Nici Heinrich nu este curios să ştie numele gazdei sale.

Ca şi Heinrich, cititorul nu află povestea tinereţii lui Risach - singurul episod tragic ce întrerupe cursul netulburat al romanului - până spre sfârşit, când dragostea dintre Heinrich şi Natalie, urmărită cu bunăvoinţă de părinţii lui, mama ei şi Risach, este încununată prin căsătoria lor.

Satisfacţiile acestui roman nu derivă din revelaţii surprinzătoare sau conflicte dramatice, ci din roadele muncii stăruitoare de genul celor practicate de Risach - cultivarea trandafirilor, restaurarea mobilierului vechi. Astfel, înflorirea unui cactus delicat în sera lui Risach este una din scenele finale ce răsplăteşte răbdarea cititorului.

La fel, Risach îl ajută pe Heinrich să îşi cultive treptat gustul artistic, lăsându-l, într-o altă scenă, să admire frumuseţea unei statui pe care până atunci o ignorase. Este posibil ca romanul să nu placă tuturor. La apariţie, a fost amplu criticat, dar semnificativ este că Nietzche l-a lăudat ca una dintre puţinele bijuterii ale prozei germane deoarece seninătatea sa contrasta cu spiritul aprins al vremii.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …