V., de Thomas Pynchon (comentariu literar, rezumat literar)

Thomas Ruggles Pynchon (8 mai 1937, Glen Cove, New York, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: V.
  • Prima ediţie: 1963
  • Premiul Fundaţiei „William Faulkner”: 1963

  1. V. marchează apariţia unuia dintre cele mai imaginative şi provocatoare talente literare ale Americii de Nord. Romanul este structurat în jurul a două povestiri separate, dar interconectate.

Prima este despre fostul marinar Benny Profane, care îşi croieşte drum de-a lungul coastei de est, pe la mijlocul anilor 1950, în căutarea unor slujbe ciudate şi a propriei identităţi. De-a lungul peregrinărilor sale, Profane întâlneşte un personaj ciudat numit Herbert Stencil. Stencil este obsedat de misteriosul personaj V., o femeie care se manifestă în diferite feluri, în momente violente din istoria secolului XX.

Încercarea paranoidă a lui Stencil de a descifra încarnările şi abstracţiunile lui V. - care devine tot mai imaterială pe măsură ce romanul progresează - pune bazele unei noi şi elaborate povestiri, care se întinde începând cu anul 1880 şi terminând cu 1940.

Această impetuoasă descriere panoramică include Egiptul în timpul crizei Fashoda, răsculaţii expatriaţi venezueleni din Florenţa, ocupaţia germană a Africii de Sud-Vest şi multe alte evenimente. Stencil caută o ordine unificatoare în mijlocul conflictelor şi violenţelor, a ceea ce Pynchon numeşte „cea mai mare intrigă a secolului XX”, „Complotul care nu are nici un nume”.

Dar poate că pericolul real se găseşte în „prezentul” romanului - o Americă modernă, profund transformată de cel de-Al Doilea Război Mondial, pe cale să atingă punctul de fierbere din cauza revoluţiilor sociale şi culturale ale anilor 1960. 17. stabileşte multe din temele care continuă să-l preocupe pe Pynchon: folosirea şi abuzul puterii, şabloanele istoriografiei, statutul comunităţilor marginalizate şi stările alterate ale percepţiei.

Este o operă grandioasă, arhitecturală şi totuşi apropiată şi umană. V. ne aduce aminte de Joyce, Beckett, Kafka şi de suprarealismul european, dar, în acelaşi timp, se constituie într-un remarcabil şi complet nou exerciţiu de stil al literaturii contemporane americane.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …