Urianhaii din Altai

Urianhaii din Altai sunt o mică populaţie de origine turcică tuvaşe, împărţită între vestul Mongoliei (unde este privită ca un grup mongol) şi China (regiunea autonomă uigură din Xinjiang, unde este asociată cu minoritatea naţională mongolă din sânul oiraţilor din Xinjiang) (aproximativ 25.000 de persoane).

Cei mai mulţi dintre ei au fost mongolizaţi din timpuri străvechi, doar urianhaii khokh monceog, care resping această denumire şi se consideră tuvaşi, au rămas turcofoni.

Mulţi dintre ei, sub presiunea kazahilor au părăsit vechiul lor teritoriu de la Ţenghel (provincia Bayan Olghii) în 1959 şi s-au aşezat în partea centrală a Mongoliei în provinciile Selenghe şi Hentii.

O parte au revenit la Ţenghel după 1990, la imboldul scriitorului mongol tuvaş Cinaghiin Galsan. Acest grup a păstrat o serie de tradiţii care se pierduseră la Tuva (confecţionarea îmbrăcămintei, a cizmelor, a unor produse lactate tradiţionale).

Urianhaii din Altai, originari din ţinuturile învecinate (Tuva, Altaiul rus) au fost puşi de manciurieni, după zdrobirea djungarilor.

În 1755, să păzească trecătorile din Altai. Starea lor sa deteriorat foarte mult la sfârşitul secolului al XIX-lea (mai ales după sosirea kazahilor). Sunt crescători nomazi de animale (cai, iaci) şi vânători. Unii se ocupă şi cu agricultura (în China).

Împărţiţi în elanuri exogame (mai ales grupul khokh monceog) sunt şamanişti sau budişti (îndeosebi cei mongolizaţi). Se remarcă acum în mod special prin epopeele lor.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …