Un mafiot la Hollywood, de Elmore Leonard (comentariu literar, rezumat literar)

Elmore John Leonard Jr. (11 octombrie 1925, New Orleans, Louisiana, Statele Unite - 20 august 2013, Bloomfield Hills, Michigan, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Get Shorty
  • Prima ediţie: 1990, Delacorte Press (New York)
  • Adaptarea cinematografică: 1995

Hollywood-ul a exercitat o influenţă semnificativă asupra scriiturii lui Leonard, nu numai pentru că el şi-a început cariera ca scenarist al unor filme de aventuri în Vestul sălbatic, iar multe dintre romanele scrise ulterior au fost ecranizate, devenind majoritatea filme care nu au avut succes la public.

Nici pentru că această influenţă poate fi măsurată prin referirile la cinema presărate prin romane; cu mult timp înaintea lui Tarantino, personajele lui Leonard dezbăteau filme cu pasiune şi umor.

Filmele invadează romanele lui Leonard în măsura în care personajele sale sunt convinse că interpretează nişte roluri - de asasin, amant, poliţist, hoţ - relaţia lor cu aceste roluri fiind modelată de interacţiunea lor cu filmele.

Când Chili Palmer, un „recuperator” şi doar unul dintr-o lungă linie de eroi duri ai lui Leonard, îl urmăreşte pe angajatul unei curăţătorii, care trăsese pe sfoară o companie aeriană şi fugise la Hollywood, el acceptă să se ocupe şi de un alt caz de neplată a unei datorii, numai că de această dată, banii erau datoraţi de un producător de la Hollywood.

Dându-şi repede seama că toţi joacă un rol, Chili se reinventează şi el în chip de producător, servind o versiune a ceea ce se întâmplase până atunci în roman. Mai presus de toate, escrocheria care rezultă şi în care sunt implicaţi vânzători de droguri, şoferi de limuzine şi actori de film, e mânuită cu mult talent comic şi cu siguranţă.

Ca o ironie demnă de Leonard, versiunea cinematografică a romanului, o poveste despre stupiditate şi vacuumul din viaţa producătorilor de film de la Hollywood, a devenit cea mai bună şi plină de succes dintre toate adaptările pentru ecran ale romanelor sale.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …