Un băiat potrivit, de Vikram Seth (comentariu literar, rezumat literar)

Vikram Seth (20 iunie 1952, Calcutta, India) - scriitor.

  • Titlul original: Suitable Boy
  • Prima ediţie: 1993, Phoenix House (Londra)
  • Premiul Commonwealth Writers: 1994

„Şi tu te vei mărita cu băiatul pe care am să ţi-l aleg”, o anunţă doamna Rupa Meha pe fiica sa mezină, Lata, la începutul colosalului roman scris de Seth. Lata, însă, nu este convinsă şi în centrul romanului se află hotărârea pe care va trebui să o ia.

Se va supune dorinţelor mamei sale şi se va căsători cu Haresh Khanna, cel mai potrivit dintre cei trei bărbaţi care îi fac curte, managerul unei fabrici de încălţăminte, care depune mult entuziasm în munca lui şi care a fost prezentat de un prieten al familiei? Se va mărita cu poetul Amit, cumnatul fratelui său, care a cerut-o în căsătorie, după ce s-au împrietenit în perioda vacanţelor universitare ale lui Lata?

Sau îşi va înfrunta mama şi se va căsători cu cel mai nepotrivit băiat din cei trei, Kabir, un coleg musulman de la universitate, de care s-a îndrăgostit? Istoria căutării unui soţ urmăreşte destinele a patru familii pe parcursul anului 1951, la patru ani după dobândirea independenţei de către India, pe fundalul adoptării legii reformei agrare, festivalurilor religioase de genul Pul Mela şi a marilor tensiuni mocnite dintre hinduşi şi musulmani, care, din când în când, erup cu violenţă.

De ce să citim o carte atât de lungă, mai scurtă decât Război şi pace doar cu 50 de pagini? În romanul lui Seth nu găsim meditaţiile profunde ale lui Lev Tolstoi, nici aspiraţiile unei mari epopei. În schimb, găsim o uşurinţă a prozei care se mişcă fără nici un efort prin vasta distribuţie de personaje, întinzându-se de la lumea frivolă a elitei anglofone şi tensiunile din lumea politică şi academică, până la dureroasa sărăcie a satelor şi mahalalelor din oraşe.

În mod surprinzător, naraţiunea constituie un exemplu remarcabil de reţinere şi cumpătare. Ea evită excesele, în pofida enormei arii de cuprindere, iar autorul manifestă un respect pentru personaj şi detaliu rar întâlnit la scriitorii moderni.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …