Tzotzil

Tzotzil este un grup amerindian din sudul Mexicului, aşezat în statul Chiapas, în podişurile înalte cu climă temperată, cu păduri de stejar şi de pin (1.500-2.000 m şi în valea lui Rio Grijalva (circa 227.000 de persoane).

Oraşul San Cristobal de Las Casas se află în aria ocupată de tzotzili. Aceştia cultivă porumb şi plante asociate cu acesta, dar şi cartofi, în valea lui Rio Grijalva, mai caldă, produc tomate, ardei, citrice, trestie de zahăr şi cafea. Munca salariată sezonieră pe plantaţiile de cafea aparţinând unor neindieni (ladinos) ca şi angajarea în serviciile publice sunt foarte răspândite.

Turismul le creează posibilitatea de a-şi vinde produsele de artizanat (ţesături, olărit, obiecte din piele şi lemn). Din anii 1960, tzotzilii din podişurile înalte au început să coboare şi să formeze sate noi în pădurea tropicală numită „lacandonă”.

Viaţa lor socială se bazează pe familie, cu o clară înclinare spre patrilinearitate, legată de o comunitate rurală. Proprietatea individuală asupra pământului se combină cu proprietatea comunală asupra pădurii sau a ogoarelor colective date oamenilor ca uzufruct.

Habitatul rural este dispersat în cătune iar centrul comunal este adesea dominat de ladinos. Teritoriul este împărţit în cartiere, barrio care constituie unităţi administrative şi ceremoniale. Dispozitivul comunal se bazează pe alternanţa funcţiilor civile şi religioase. Lucrările publice sunt realizate prin munca în comun a bărbaţilor din sat, în sistem de corvoadă.

Creştinaţi de multă vreme, tzotzilii păstrează multe dintre vechile lor tradiţii, dintre care unele de inspiraţie precolumbiană. Limba tzotzil face parte din familia maya.

Etnologie

Începând din anii 1940 modul lor de viaţă a fost studiat în amănunt de cercetătorii din cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …