Tumultul valurilor, de Yukio Mishima (comentariu literar, rezumat literar)

Yukio Mishima (pseudonimul literar al lui Hiraoka Kimitake) (14 ianuarie 1925, Yotsuya, Japonia - 25 noiembrie 1970, Ichigaya, Tokyo) - scriitor.

  • Titlul original: Shiosai
  • Prima ediţie: 1954, de Shinchosha (Tokyo)

Această poveste de dragoste simplă şi pasionată se petrece pe o insulă japoneză îndepărtată, între un tânăr şi sărac pescar, şi Hatsue, o frumoasă culegătoare de perle. Cei doi devin subiectul unor bârfe pline de gelozie, iar Shinji este acuzat că i-a furat virginitatea lui Hatsue. Furios, tatăl acesteia o închide pe Hatsue în casă şi îi interzice lui Shinji să o mai vadă vreodată.

El a promis-o pe tânără de nevastă rivalului lui Shinji, Yasuo, fiul agresiv şi arogant al unei familii bogate. Dar, după o vreme, tatăl fetei se răzgândeşte şi îi pune pe cei doi adversari la încercare; ei trebuie să reziste unei furtuni pe mare. Shinji, un caracter nobil şi muncitor, este cel care câştigă competiţia, recapătă respectul locuitorilor satului şi este reunit cu mult iubita sa Hatsue.

Deşi povestea este cel mai probabil plasată în peninsula Shima, locul celor mai faimoase pescuitoare de perle din Japonia, ea a fost scrisă după ce Yukio Mishima a vizitat Marea Mediterană şi a făcut cunoştinţă cu literatura vechii Rome şi cu Grecia.

Tumultul valurilor reprezintă astfel o fuziune interesantă de stiluri - subiectul este construit cu tot atâta delicateţe şi migală ca o miniatură japoneză, dar descrierile lirice ale vieţii insulare şi puterea tămăduitoare şi dătătoare de viaţă a mării sunt sugestive pentru o tradiţie mai romantică.

Acest roman conţine mult mai puţine scene violente şi explicit sexuale decât operele de mai târziu ale autorului, şi redă sentimentele unei prime iubiri cu multă tandreţe, dezvăluind astfel o faţetă sensibilă a bărbatului considerat drept cel mai important scriitor japonez al secolului XX.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …