Truc!, de Joost Zwagerman (comentariu literar, rezumat literar)

Joost Zwagerman (pseudonimul literar al lui Johannes Jacobus Zwagerman) (18 noiembrie 1963, Alkmaar, Olanda - 8 septembrie 2015, Haarlem, Olanda) - scriitor.

  • Titlul original: Gimmick!
  • Prima ediţie: 1989

După debutul său în proză, la vârsta de 23 de ani, foarte aclamatul Truc!, scris trei ani mai târziu, a devenit romanul de căpătâi al lui Zwagerman. În acest roman, a cărui acţiune se desfăşoară la Amsterdam, în 1989, autorul îl pune pe principalul personaj, Walter „Raam” van Raamsdonk, să ni se adreseze, de-a lungul a şapte luni de viaţă în sânul societăţii contemporane, decadente, de consum. Raam şi prietenii săi, Groen şi Eckhart, sunt artişti tineri, membri ai elitei olandeze.

Petrecându-şi serile în clubul de noapte „De Gimmick” - Trucul - Groen şi Eckhart produc opere literare în scopuri pecuniare, pentru a avea bani de cheltuit pe sex, droguri şi rock’n’roll - având în vedere că totul fusese deja scris anterior şi atunci, de ce nu? Pe de altă parte, Raam nu mai este capabil să producă artă, după ce a fost părăsit de iubita lui. Încercând să se menţină în joc într-o lume alterată, Raam cedează.

Recurgând la comentarii pline de dispreţ, Zwagerman ţinteşte cultura „yuppie”, în încercarea de a descoperi viaţa aspră, reală, din interiorul său. Combinând spontaneitatea cu rafinamentul literar şi cu mult lăudatul său simţ al nuanţelor, Zwagerman le permite personajelor sale să se prezinte singure.

Lumea lui Raam, a cocainei, banilor, inimilor sfărâmate şi relaţiilor eşuate, este strâns legată de chestiunile privind autenticitatea personală într-o lume postmodernă, teama de a te pierde într-o iubire pentru cineva sau ceva şi pierderea de neevitat a inocenţei.

Oare ceea ce e fabricat fabulos este inferior experienţei reale? Este vreo diferenţă între cele două? Cine eşti şi ce vrei? La capătul romanului, Raam stă întins pe un pat alături de o femeie, iar nasul îi sângerează. „Vreau un taxi”, spune el.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …