Tropicul Cancerului, de Henry Miller (comentariu literar, rezumat literar)

Henry Valentine Miller (26 decembrie 1891, Yorkville, New York, Statele Unite - 7 iunie 1980, Pacific Palisades, Los Angeles, California, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Tropic of Cancer
  • Prima ediţie: 1934, de Obelisk Press (Paris)
  • Prima ediţie în Statele Unite: 1961

Scandalosul roman autobiografic al lui Henry Miller a fost publicat, pentru prima oară, în anii 1930, de curajoasa editură pariziană Obelisk. Din cauza temei şi a limbajului explicit sexual, cartea a fost interzisă în Statele Unite şi Marea Britanie în următorii 30 de ani. După publicarea în Statele Unite în 1961, respectiv în Marea Britanie, în 1963, a devenit obiect de cult.

Miller explorează cu o senzualitate şi libertate unică latura ascunsă şi mai puţin strălucitoare a Parisului, oraş în care a locuit în anii 1930 ca expatriat sărac. Neîncătuşat de convenţii morale şi sociale, el îşi condimentează romanul cu meditaţii filozofice, fantezii şi anecdote picante şi explicite despre relaţiile sale sexuale cu femeile.

Lucrarea, considerată de Samuel Beckett „un moment de seamă în istoria literaturii moderne”, a contribuit mult la sfărâmarea tabuurilor societăţii privind sexul, şi limbajul folosit în descrierea lui a inspirat generaţia Beat, care avea să respingă valorile clasei de mijloc americane, căutând adevărul în experienţe extreme. Totuşi, critica feministă, în special Kate Millet, a detectat trăsătura evident misogină a cărţii.

Femeile sunt des prezentate ca receptaculi pasivi şi anonimi, având unicul rol de a satisface dorinţele fizice ale bărbaţilor. Fără îndoială, violenţa extremă a romanului eclipsează orice presupus erotism sau posibilă excitare sexuală la care cititorii ar fi îndreptăţiţi să se aştepte prin prisma reputaţiei sale.

Tocmai această reputaţie de scriitor de „cărţi murdare” i-a adus un mare succes lui Henry Miller şi mai puţin renumele de autor de literatură bună, polemicile privind calitatea „literară” a operei sale continuând şi astăzi.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …