Totul este iluminat, de Jonathan Safran Foer (comentariu literar, rezumat literar)

Jonathan Safran Foer (21 februarie 1977, Washington D.C., Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Everything is Illuminated
  • Prima ediţie: 2002
  • Premiul Guardian First Book: 2002

Romanul lui Jonathan Safran Foer, Totul este iluminat, este primul său roman, remarcabil de ambiţios, care s-a bucurat de o combinaţie rară de succes comercial şi laude din partea criticii. Povestea se desfăşoară în jurul unui tânăr scriitor evreu american (numit tot Jonathan) care, fără a avea altceva decât o fotografie ştearsă, călătoreşte în Ucraina în căutarea Augustinei - o femeie care se pare că l-a salvat pe bunicul său în timpul ocupaţiei naziste.

O mare parte a romanului este construită pe baza unei serii de scrisori primite de Jonathan de la Alex Perciov, un ucrainean în vârstă de aproape 30 de ani, pe care îl angajează ca ghid şi translator. Cunoştinţele limitate de limba engleză ale lui Alex („a doua mea limbă nu este atât de grozavă”, admite el) şi interpretarea greşită de către acesta a dicţionarului limbii engleze sunt redate într-o ameţitoare naraţiune, plină de inovaţii lingvistice.

Totuşi, deşi greşelile sale şi folosirea improprie a cuvintelor sunt adesea extrem de comice, Alex nu este un prostănac, iar demnitatea şi perspicacitatea sa cresc pe măsură ce povestirea avansează. Aceste scrisori sunt întrerupte de episoade stranii, în stil realist magic, care redau istoria satului ancestral al lui Jonathan (sau „shtetl”) din vremea când acesta a fost întemeiat, la începutul secolului al XIX-lea, până la tragedia Soluţiei Finale.

Totul este iluminat reprezintă o combinare cu bună ştiinţă a faptelor cu fantezia - o viziune curajoasă asupra Holocaustului şi moştenirii sale, prezentată prin intermediul unor transpuneri libere, al unor întorsături subite ale soartei, conversaţii amintite pe jumătate, prietenii fragile şi voci narative în competiţie unele cu altele. Acesta este un roman profund preocupat de politica aducerii aminte şi de modul cum relaţia noastră cu trecutul este negociată prin prisma nevoilor prezentului.

Este un roman despre secrete străvechi, despre ignoranţă şi ştiinţă, inocenţă şi experienţă, căinţă şi vinovăţie. Este extrem de amuzant, dar şi devastator şi ar putea semnala sosirea unei noi voci importante pe scena contemporană a ficţiuni.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …