Tot ce se ridică trebuie să se unească, de Flannery O’Connor (comentariu literar, rezumat literar)

Mary Flannery O’Connor (25 martie 1925, Savannah, Georgia, Statele Unite - 3 august 1964, Milledgeville, Georgia, Statele Unite) - scriitoare.

  • Titlul original: Everything That Rises Must Converge
  • Prima ediţie: 1965

Asemenea aromei dulci degajate de florile de magnolie ofilite, noţiuni volatile despre clasele sociale şi rasă, schisme între generaţii şi convingeri religioase se întrepătrund în aceste povestiri, descrieri ale unei perioade când elegantul Sud încă se agăţa cu încăpăţânare de convenţiile şi prejudecăţile sale demodate. Aceasta este o lume maniheistă plină de grotesc şi cu izbucniri de neaşteptată cruzime. Personajele se ridică şi converg în drepturile civile şi în clarviziunea religioasă.

Odată cu ridicarea lor vine cunoaşterea, dar odată cu convergenţa vin coliziunile - cu idei vechi, cu imagini ale sinelui luate de-a gata, cu lumina crudă a adevărului. Acestea sunt povestiri despre epifanii periculoase; uneori, aflarea graţiei divine nu este un lucru plăcut. Şi, uneori, a-l descoperi pe Dumnezeu înseamnă să primeşti un glonţ în piept, să iei o mătură pe spinare sau să fii pătruns de cornul unui taur.

În una din aceste schiţe, la bordul unui autobuz recent desegregat, Julian, un tânăr educat şi care se simte vinovat faţă de negri, o conduce pe mama sa la nişte cursuri pentru diete de slăbit. Mama este o persoană încorsetată de tradiţii şi cu prejudecăţi, iar tensiunea creşte în momentul în care o femeie de culoare şi propriul său fiu urcă în autobuz şi, culmea, poartă o pălărie la fel ca mama lui Julian.

Julian este atât de orbit de furie, când mama sa îi dă băiatului negru un penny, încât nu poate înţelege strădaniile ei tragice de adaptare. O’Connor este amuzantă, caustică şi brutală. Ignoranţa este pedepsită, iar bunele intenţii, cu atât mai mult, din cauza insuficientei lor dorinţe de a acţiona. Geniul scriitoarei constă în realizarea unor povestiri profund morale, dar care lasă la latitudinea cititorului să decidă ce e bine şi ce e rău.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …