Tobelo

Tobelo este o populaţie din Indonezia, ocupând nord-estul insulei Halmahera şi insula Morotai (aproximativ 28.000 de persoane).

Îndeletnicirile tradiţionale erau exploatarea sagotierilor, recoltarea de răşină şi pescuitul de perle şi castraveţi de mare. În zilele noastre, cultivă orez pe terenuri neirigate şi au plantaţii de cocotieri pentru copra.

Se constată o uşoară tendinţă spre patrilinearitate în modul de moştenire a numelui şi a pământului. Căsătoriile între veri apropiaţi sunt interzise. Rezidenţa după căsătorie este patrilocativă, uneori uxorilocativă.

Satele grupurilor din interior (tobelotia), vechi vânători-culegători în prezent sedentarizaţi, cuprindeau mai multe „case” grupate în jurul unei case comune, unde aveau loc mesele comune şi erau oficiate ritualurile.

Membrii comunităţilor de pe litoral (tobelotai) pendulează între locuinţa de bază şi casele de pe lângă plantaţii, locuite în timpul săptămânii.

De la începutul secolului al XX-lea, vechea religie (cultul strămoşilor) a fost abandonată în favoarea protestantismului.

Vorbesc o limbă neaustroneziană, aparţinând subfamiliei halmahera din filumul papuaş de vest.

Istoric

Constituiţi ca populaţie în interiorul insulei, au format apoi în lungul coastei comunităţi (hoana) tributare regatului (devenit apoi sultanat) Jailolo, iar după ce acesta a fost distrus de portughezi în 1551 sultanatului Ternate, pe care l-au apărat pe uscat şi pe mare împotriva olandezilor.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, epoca de aur a pirateriei în arhipelag, au fost supranumiţi „teroarea Molucelor”.

Denumire: (indoneziană) orang tobelo, to-beloho.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …