Toba de tinichea, de Gunter Grass (comentariu literar, rezumat literar)

Gunter Grass (16 octombrie 1927, Oraşul Liber Danzig, Polonia - 13 aprilie 2015, Lubeck, Germania) - scriitor.

  • Titlul original: Die Blechtrommel
  • Prima ediţie: 1959, de Luchterhand (Neuwied)
  • Premiul Nobel pentru Literatură: 1999

Oskar Matzerath este închis într-un spital de boli nervoase pentru o crimă pe care nu a comis-o. Paznicul îl supraveghează. Paznicul îi aduce, totodată, hârtie pe care Oskar îşi scrie autobiografia. Oskar îşi consideră paznicul, mai curând, ca pe un prieten decât un duşman, pentru simplul motiv că ochii acestuia au o nuanţă perfectă de cafeniu. Oskar Matzerath este pitic: pretinde că şi-a impus să nu mai crească de la vârsta de 4 ani. Are o voce ascuţită care poate sparge sticla la o distanţă de 50 de paşi.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Oskar a făcut parte dintr-o orchestră de pitici, care prezenta spectacole în faţa trupelor. Îşi foloseşte, de asemenea, toba de tinichea pentru a-şi povesti viaţa. Istoria vieţii sale este istoria Poloniei şi Germaniei antebelice, a ascensiunii lui Hitler, înfrângerii Poloniei, invaziei naziste în Europa, apoi a înfrângerii şi divizării Germaniei.

Carte importantă pentru explorarea identităţii Germaniei postbelice, romanul lui Grass are o frumuseţe sfâşietoare. Vocea lui Oskar Matzerath continuă să bântuie mintea cititorului mult timp după terminarea lecturii romanului. Este vocea unui „paria”, a unui dintre cei consideraţi de nazişti (alături de criminali, homosexuali şi vagabonzi) „că nu merită să trăiască”. Grass se inspiră din tradiţia romanului picaresc pentru a descrie călătoria piticului său toboşar într-o perioadă brutală şi abrutizantă a istoriei Europei, dar el reinventează şi tradiţiile culturii populare dispreţuite de nazişti ca o „artă degenerată”.

Povestirile, carnavalul, arlechinul, şarlatanul mitologic, toate înghesuite şi combinate în Toba de tinichea, dezvăluie lipsa ucigătoare de umanism a raţionamentelor pe care s-a bazat teoria exterminării pe criterii rasiale. Rezultatul nu este fetişizarea iraţionalului, ci mai curând o extindere şi transformare a normalului, până când viaţa pe care o duce Oskar dobândeşte, în ultima instanţă, proporţii groteşti şi cu atât mai dureros umane.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …