Tiv

Tiv este o populaţie din estul Nigeriei, cu o mică minoritate şi în Camerun, ocupând cele două maluri ale fluviului Benue, la est de confluenţa acestuia cu Nigerul (aproximativ 1,5 milioane de persoane).

Agricultori (cultivând în scop comercial palmier de ulei, orez şi bumbac), pescari, crescători de animale şi meşteşugari, joacă un important rol comercial în regiune. Trăiesc în cătune dispersate, formate din colibe de formă rotundă.

Societatea, patrilineară şi virilocativă, este acefală. Sistemul genealogic, deosebit de complex, include procese de manipulare şi de adaptare a genealogiei spiţelor, având drept scop nivelarea dezechilibrelor structurale ale societăţii.

Autoritatea este exercitată la nivelul cătunului (ya) de căpetenia creditară împreună cu toţi capii de familie, familii ce sunt înrudite între ele şi posedă fiecare o parcelă de pământ (tar).

Această organizare, prost adaptată la condiţiile moderne, tinde să fie pusă sub semnul întrebării de generaţiile tinere.

Religia tradiţională, predominantă, cuprinde o scrie de „festivaluri” periodice, practici vrăjitoreşti şi un fetişism foarte active, societăţi iniţiatice şi o panoplie de culte variate (spirite ale naturii, strămoşi etc.).

Sculptura în lemn (fetişuri, statui) şi artele vizuale (dansuri acrobatice, spectacole de marionete) sunt foarte dezvoltate.

Limba vorbită de tiv (dzwa tiv) aparţine grupului bantoid din familia nigero-congoleză.

Din punct de vedere politic se înregistrează tensiuni recurente cu populaţiile hausa şi fulbe.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …