The Shining, de Stephen King (comentariu literar, rezumat literar)

Stephen Edwin King (21 septembrie 1947, Portland, Maine, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: The Shining
  • Prima ediţie: 1977
  • Adaptare cinematografică: 1980

Adaptarea cinematografică a romanului The Shining de către Stanley Kubrick, cu Jack Nicholson în rolul principal, este parte a cinematografiei clasice. Totuşi, imensa popularitate a filmului poate că a eclipsat din meritul romanului lui King de a fi o excepţională şi palpitantă naraţiune.

Când Jack Torrance preia slujba de administrator al îndepărtatului hotel Overlook, pe timpul iernii, el crede că acesta este locul perfect pentru a ameliora relaţiile deteriorate dintre el, soţia sa, Wendy, şi fiul său, Danny şi pentru a termina piesa la care lucrează şi care trenează de mult timp. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr.

Tensiunile casnice, alcoolismul, forţa distructivă a sentimentului de vinovăţie, lipsa de inspiraţie, telepatia - ca să nu mai vorbim de cuiburile de viespi - toate se pun în calea lui Jack Torrance, mult mai subtil şi mult mai deranjant decât reuşeşte Kubrick să le înfăţişeze pe ecran.

Poate că una dintre cele mai impresionante trăsături ale acestui roman este felul în care King abordează şi descrie experienţa unui băiat psiho-telepatic, în vârstă de 5 ani, care are o legătură directă cu starea de nebunie tot mai avansată a tatălui. Ca personaj, Danny nu este nici banalizat, nici prezentat exagerat.

Ceea ce fascinează la această carte este echilibrul pe care îl produce între lumile interioară şi cea exterioară, şi problemele pe care le ridică, întrebându-se dacă nebunia vine din interior sau din exterior. Este, de asemenea, un roman despre voci, vocile telepatice auzite şi transmise de Danny dar şi voci care vin sub forma istoriei: istoria căsătorie lui Jack cu Wendy; istoriile lor particulare; sinistra istorie a hotelului Overlook, pe care Jack o descoperă într-un album din subsol.

Istoriile din The Shining devin periculoase şi distrugătoare. Este, fără nici o îndoială, cel mai sofisticat roman al lui King, populat cu unele dintre cele mai tulburătoare şi mai şocante dintre personajele autorului.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …