Tharu

Tharu este apelaţiune generică a mai mul tor populaţii din Nepal şi India, trăind în câmpia Terai, la marginea sudică a Himalayei (11,2 milioane de persoane în Nepal şi 150.000 în statele indiene Uttar Pradesh şi Bihar).

În prezent deosebim, de la est la vest, cinci grupuri endogame: kuchila, chitwanya, dangaura, kathariya şi rana. Din afară, apartenenţa la unul dintre aceste grupuri poate fi recunoscută după costumul femeilor. Celelalte diferenţe privesc mai ales modul de rezidenţă (în familii extinse sau nucleare) şi ciclul de sărbători.

Până la mijlocul secolului al XX-lea, tharu erau singurii locuitori, foarte mobili, ai întinselor ţinuturi împădurite, unde practicau agricultura itinerantă şi culesul. Au fost nevoiţi să se sedentarizeze după ce câmpia a fost masiv defrişată şi colonizată de imigranţi veniţi din munţi. Astăzi trăiesc în principal din cultivarea în sistem de irigare a orezului şi din pescuit.

Din punct de vedere cultural şi politic, tharu rămân sub influenţa vecinilor lor hinduşi (indieni sau nepalezi), însă nu au adoptat şi ierarhia castelor. Printre grupurile de filiaţie patrilineară nu se deosebesc decât spiţele de preoţi.

Limbile tharu, aparţinând familiei indo-europene, simt foarte apropiate de dialectele hindi.

Istoric

Înainte de unificarea Nepalului (sfârşitul secolului al XVIII-lea începutul secolului al XIX-lea), teritoriul tharu actual se afla sub dominaţia mogulă Udh. Mai multe comunităţi tharu exploatau terenurile rizicole cedate în locaţie de către moguli principilor munteni.

După ce câmpia nepaleză a fost populată masiv de imigranţi în anii 1970, tharu au ajuns să fie pronunţat minoritari (circa 10% în 1991).

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …