Tetela

Tetela este o populaţie din Republica Democrată Congo (estul Kasaiului), ocupând un podiş acoperit de savană cu arbori rari mărginit de râurile Lomami la est şi Sankuru la vest (aproximativ 1 milion de persoane).

În principal agricultori (orez, mei, fasole etc.), tetela se împart în comunităţi de spiţă, patrilineare, înrudite însă autonome, a căror organizare are la bază conceptul primogeniturii.

Cea mai mare parte dintre ei au aderat la diverse biserici creştine, păstrându-şi însă o serie de credinţe şi practici tradiţionale (cultul strămoşilor slab dezvoltat, recurgerea la vraci-magicieni pentru a contracara acţiunea răufăcătoare a vrăjitorilor etc.).

Limba lor, otetela, de origine bantu, aparţine ansamblului lingvistic mongo. Este încă utilizată pe plan local, în paralel cu limbile naţionale şi cu franceza.

Istoric

Aparţin importantului ansamblu de spiţe nkutshu, care consideră că au un strămoş comun, Onkutshu a Membele şi care mai cuprinde, printre altele, grupurile hamba şi kusu.

Nkutshu de vest îşi datorează numele de tetela faptului că au fost confundaţi cu cetele înarmate care, la sfârşitul secolului al XIX-lea, făceau expediţii de jaf în teritoriul lor sub conducerea lui Ngongo Lutete, omul de încredere al traficantului zanzibarez de sclavi şi de fildeş Tippo Tip şi apoi aliat al statului independent Congo.

La moartea lui Ngongo Lutete, trupele sale au înrolat cu forţa un număr mare de tetela, răspândindu-se apoi în întreg estul Congoului, unde şi-au continuat jafurile timp de mai mulţi ani.

Patrice Lumumba, prim-ministru în momentul obţinerii independenţei statului Congo în 1960, era de origine tetela.

Denumire: batetela, atetela.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …