Teamă şi dezgust la Las Vegas, de Hunter S. Thompson (comentariu literar, rezumat literar)

Hunter Stockton Thompson (18 iulie 1937, Louisville, Kentucky, Statele Unite - 20 februarie 2005, Woody Creek, Colorado, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Journey to the Heart of the American Dream
  • Prima ediţie: 1971, de Random House (New York)

„Ne aflam undeva în apropiere de Barstow, la marginea deşertului, când drogurile au început să pună stăpânire pe noi.” Romanul lui Thompson începe cu una dintre cele mai uşor de recunoscut fraze din ficţiunea modernă. El ne spune povestea unei călătorii, alimentată cu substanţe chimice, a naratorului în şi în jurul Las Vegasului, în compania unui maniac, avocatul său samoan. Fusese trimis de o revistă sportivă din New York să relateze, de la faţa locului, a cursă de vehicule mici de plajă şi de motociclete printre dune de nisip, denumită Mint 400.

După ce jurnalistul şi-a cheltuit avansul pe un portbagaj de droguri procurate clandestin, el şi amicul său îşi încep aventura într-un ritm îndrăcit, abandonând orice fel de responsabilitate personală. Această frenezie se accelerează când ajung în oraş şi, printre alte decizii ciudate, hotărăsc să se adăpostească într-un hotel în care tocmai avea loc „Conferinţa procurorilor districtuali pe probleme de narcotice şi alte droguri periculoase”.

Viciul eroilor romanului este o reflectare parodică a consumului exagerat şi lipsei de responsabilitate caracteristice societăţii americane. În acelaşi timp, călătoria lor este o extremă, deşi oarecum admirabilă, celebrare a tradiţionalelor libertăţi americane în timpul primului mandat al lui Richard Nixon ca preşedinte, pe vremea când războiul din Vietnam era în plină desfăşurare şi sentinţe scandalos de aspre erau înmânate celor care îşi ardeau biletele de concentrare, precum şi consumatorilor de marijuana.

Teama şi dezgustul... sunt trăite prin uşile percepţiei, care sunt plasate atât de fantastic de strâmb, încât nimeni nu poate spune cu siguranţă ce s-a întâmplat, ce se întâmplă şi ce s-ar putea întâmpla. Cartea oferă o înviorătoare şi hilară demolare a supremului oraş postmodern, sugerând că cea mai bună cale de a rezista în faţa lăcomiei rapace a Vegasului este să te „trotilezi” singur, înainte de a intra în contact cu el, pentru a te asigura că nu mai eşti în stare să reacţionezi aşa cum îţi va comanda acesta.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …