Tausug

Tausug este o populaţie din sudul Filipinelor, trăind pe insula Jolo din arhipelagul Sulu (circa 450.000 de persoane).

Îndeletnicirea lor tradiţională este cultivarea plantelor (orez şi taro). Obţin, de asemenea, îmbelşugate recolte de fructe. Mulţi dintre ci trăiesc în prezent în Zamboanga şi în sudul arhipelagului Sulu, unde se ocupă cu comerţul şi contrabanda.

Istoric

Sultanatul Jolo a atins apogeul în secolul al XVIII-lea, pe fondul schimburilor comerciale având ca bază locală sideful şi trepangul (castraveţi de mare sau holoturii). În acea epocă sultanatul se întindea până la coasta nord-estică a insulei Borneo şi coasta vestică a insulei Mindanao şi urmărea să obţină monopolul controlului schimburilor din regiune, pe care dorea să Ie ferească de amestecul europenilor.

Au dat dimensiuni de război sfânt luptei împotriva spaniolilor şi expediţiilor de jaf şi de capturare de prizonieri pe care le organizau în insulele Visayas. Sclavii au reprezentat una dintre sursele puterii tausug. În felul acesta au dobândit o reputaţie de războinici „virili” maisug, al căror curaj era remarcabil, însă a căror violenţă dominatoare îi înspăimânta pe vecinii lor; continuă să cultive această imagine, care nu s-a şters încă din amintire.

Oraşul Jolo a constituit nucleul luptei Frontului de Eliberare Moro (MNLF), motiv pentru care a fost pe trei sferturi distrus de armata filipineză în februarie 1974. Evenimentul a traumatizat societatea şi a contribuit masiv la destabilizarea sa, începută deja în timpul colonizării americane. În prezent Jolo face parte din Regiunea autonomă Musulmană din sudul Filipinelor, al cărei preşedinte, Nur Misuari, este de origine tausug.

Interiorul insulei, controlat încă de grupurile rebele, este inaccesibil străinilor. Începând din 1999, acţiunile islamiştilor din insula Jolo (mişcarea Abu Sayyaf) s-au intensificat, au avut loc capturări de ostatici (inclusiv turişti străini) şi violente confruntări armate.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …