Tătarii din Crimeea

Tătarii din Crimeea sunt o populaţie din Ucraina (Crimeea şi regiunea Herson), reprezentată, de asemenea, în Rusia (krai Stavropol şi Krasnodar) şi Uzbekistan (circa 300.000 de persoane).

Se împart în tătari de stepă (sau tătari nogai), tătari de pe versanţii munţilor (tat sau tatlar) şi tătari de pe litoralul sudic. În principal ţărani (cultivatori de viţă de vie, producători de fructe, crescători de animale) în Crimeea, jumătate dintre ei orăşeni în Rusia, tătarii sunt musulmani sunniţi, iar limba lor (trei dialecte) aparţine familiei turce sau turcice.

Istoric

Provin din fuzionarea cu populaţiile sedentare din peninsulă a triburilor nomade turcofone venite din stepe în mai multe valuri, între secolele al VII-lea şi al XIII-lea, elementul nogai (sfârşitul secolului al XIII-lea) fiind cel mai important.

Ocupând poziţia dominantă în cadrul mozaicului etnocultural din Crimeea, tătarii au fost cei care au condus banatul (sub suzeranitate otomană începând din secolul al XV-lea) şi de multe ori au terorizat Moscova.

După anexarea Crimeei de către Rusia (1783), în faţa afluxului de colonişti au emigrat în număr mare în Imperiul otoman (unii dintre ei s-au stabilit în Dobrogea, care pe atunci era inclusă în Imperiul otoman, unde trăiesc şi astăzi urmaşii lor.

În mai 1944, Stalin i-a deportat pe toţi tătarii din Crimeea, acuzaţi de colaboraţionism, în Siberia, în Asia Centrală şi pe cursul mijlociu al Volgăi. Jumătate dintre ei au pierit.

La sfârşitul anilor 1960 a început o mişcare de întoarcere şi tătarii, apăraţi de generalul disident Piotr Grigorenko (1907-198) şi-au recăpătat în 1967 drepturile constituţionale.

Însă abia de la sfârşitul anilor 1980, odată cu ridicarea obstacolelor birocratice, s-au putut întoarce în masă în Crimeea, unde reinstalarea lor sa dovedit de multe ori dificilă.

Denumire: krym tatarlar, (rusă) tatari krâmskie.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …