Tatăl mort, de Donald Barthelme (comentariu literar, rezumat literar)

Donald Barthelme (7 aprilie 1931, Philadelphia, Pennsylvania, Statele Unite - 23 iulie 1989, Houston, Texas, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: The Dead Father
  • Prima ediţie: 1975
  • Premiul Jesse H. Jones: 1976

O lucrare fundamentală a epocii postmoderniste, conţinând germenii ideilor din viitoarele opere, Tatăl mort descrie, la prima vedere, călătoria unui tată mort (care „este mort numai într-un sens”) pe drumurile de ţară, în căutarea unui obiect numit Lâna de aur. Acest tată monolitic (cu o lungime impresionantă şi ridicolă de aproximativ 1.600 metri) este tras de un echipaj compus din 19 oameni.

Lâna de aur îl va reîntineri pe tatăl mort şi, după cum este el asigurat, îi va reda vechea poziţie de autoritate în chip de părinte al culturii. Dezordonat şi tiranic, tatăl mort îşi petrece timpul seducând femeile, plângându-şi tinereţea pierdută şi, ori de câte ori are chef, ucigându-i la întâmplare pe cei suficient de ghinionişti să se afle în raza lui de acţiune. Curând reiese că nu este condus la un loc de reîntinerire, ci la unul de înmormântare.

În acest asalt fără cruţare asupra „autorităţii”, Barthelme sacrifică, în mod sistematic, „vacile sacre” ale culturii vestice: teoriile lui Sigmund Freud sunt satirizate, înalţi preoţi ai modernismului, ca George Eliot şi James Joyce, sunt parodiaţi şi orice noţiune de „adevăr” obiectiv îndepărtată. Naraţiunea sa, fără nici un fel de oprelişti sau teamă de consecinţe, este aparent o digresiune fără importanţă, care se coagulează numai provizoriu în jurul unei intrigi având un sens.

Prin îndepărtarea sa totală de orice logică, fuga de naturalism şi accentul pus pe imposibilitatea de a defini textul, acest roman ne serveşte un cocktail ameţitor. Cititorii curioşi să afle de ce literatura postmodernistă s-a dovedit a fi atât de controversată, nu trebuie să caute mai departe de acest roman exuberant şi provocator.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …