Tamang

Tamang este o populaţie din Nepal, concentrată în munţii cu altitudine medie (până la 3.000 metri) din regiunea central-estică a regatului (1 milion de persoane).

Economia este în esenţă agricolă, în cadrul ei creşterea animalelor deţinând un loc important. Orezul, cultivat în sistem de irigare, şi bovinele înlocuiesc treptat eleusina (mei) şi ovinele.

Satele, de tip grupat, adăpostesc mai multe segmente de clan. Segmentele de clan reprezintă entitatea socială cea mai solidară, clanul ca întreg neintervenind decât în exogamie.

Din punct de vedere cultural se împart în tamang orientali, trăind la est de Katmandu, şi tamang occidentali, mai apropiaţi de gurung. Amprenta budismului este mai puternică în nord.

Au trei tipuri de preoţi: lambu oficiază cultul închinat divinităţilor locale, şamanul bon-po intervine în împrejurări ieşite din comun şi lama, de tradiţie tibetană, oficiază ritualurile ciclului vieţii.

Vorbesc o limbă tibeto-birmană din ramura bodish-gurung.

Istoric

Afirmă că vin din Tibet şi au fost conduşi până în secolul al XVIII-lea de regi ghale. În zilele noastre furnizează în mare parte mâna de lucru necalificată (hamali etc.) angajată în valea Katmandu.

În plus, apropierea capitalei nepaleze face ca multe tinere tamang să cadă pradă proxeneţilor care aprovizionează piaţa prostituţiei din Bombay.

Denumire: murmi, lama, bhote, ghale.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …