Străin într-o ţară străină, de Robert A. Heinlein (comentariu literar, rezumat literar)

Robert A. Heinlein (7 iulie 1907, Butler, Missouri, Statele Unite - 8 mai 1988, Carmel-by-the-Sea, California, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Strangerin a Strange Land
  • Prima ediţie: 1961
  • Premiul Hugo: 1961

O carte ciudată şi tulburătoare, care a primit Premiul Hugo în anul 1962 şi a zguduit lumea literaturii ştiinţifico-fantastice, romanul Străin în ţară străină al lui Heinlein nu numai că a umplut rafturile librăriilor şi bibliotecilor cu cărţi de literatură ştiinţifico-fantastică, dar a devenit şi o emblemă pentru mişcarea contraculturală a anilor 1960, care propovăduia relaţii sexuale şi de viaţă libere de orice obligaţii. El ne spune povestea lui Valentine Michael Smith, fiul orfan al primilor exploratori marţieni, crescut de marţieni, care revine pe Terra cu ocazia unei a doua misiuni efectuate de oameni.

Deşi la momentul reîntoarcerii pe Pământ Smith are 20 de ani, el priveşte lumea cu ochii unui copil, în timp ce este confruntat cu dificila sarcină de a învăţa să se comporte ca un om. Nu văzuse niciodată o femeie şi nu are nici un fel de cunoştinţe despre cultura şi religiile oamenilor. Smith predică mesajul său de spiritualitate şi dragoste liberă, diseminând puterile parapsihologice pe care le-a dobândit pe Marte. Pe măsură ce timpul trece, el converteşte mulţi oameni la modul său de gândire şi devine un personaj mesianic, având rezultate spectaculoase.

Romanul este o reflectare a vanităţilor din acea perioadă, o amplă satiră a condiţiei umane, care nu ia în serios dragostea, politica, sexul şi, mai presus de toate, religia instituţionalizată, percepută ca o înşelătorie. Faptul că în viaţa reală au apărut mai multe mişcări religioase ca urmare a lecturării romanului trebuie să fi fost alarmant pentru un autor al cărui mesaj se vrea dezvăluirea frustrării faţă de dorinţa oamenilor de a-i urma pe profeţi şi cauzele lor.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …