Staţiile din Moscova, de Venedikt Ierofeev (comentariu literar, rezumat literar)

Venedikt Ierofeev (1938, Rusia - 1990) - scriitor.

  • Prima ediţie: 1969
  • Prima ediţie: Samizdat Moskva-Petushki

În Uniunea Sovietică era greu de găsit alcool de calitate, iar această nuvelă cult a lui Ierofeev arată calea ieşirii dintr-un asemenea impas. Ea abundă în modalităţi de fabricare a ucigătoarelor băuturi alcoolice; diagrame (multe în spiritul economiei sovietice planificate) care arată consumul mediu de alcool într-o zi obişnuită de lucru; introspecţii critice - „Prima dragoste sau ultimul necaz, există vreo diferenţă?” descrieri ale unor eşuate poveşti de dragoste între comsorgs” (organizatori şi secretari ai organizaţiei de Comsomol) şi tinere muncitoare oneste; şi discuţii despre literatura rusă, homosexualitate şi alte probleme ale vieţii cotidiene din Uniunea Sovietică.

Staţiile din Moscova este o nuvelă despre băutură, iar Ierofeev este unicul iniţiator al acestui gen literar. Foarte asemănător unui film a cărui acţiune se petrece pe drum, firul naraţiunii urmează o călătorie în mediul contemporan, secondată de o altă călătorie, cea din lumea interioară a personajelor, care trec de la o reflecţie melancolică la alta, de la bun început menite să nu le ducă nicăieri.

Aflat mereu „pe drum”, naratorul întâlneşte foarte mulţi oameni din popor, dornici să-i împărtăşească experienţele lor de viaţă, deseori extrem de absurde, care nu corespund în nici un fel cu ceaiurile de viaţă trâmbiţate de regimul sovietic, Ierofeev, el însuşi exmatriculat din cinci universităţi deoarece „nu corespundea ideologic”, scrie o povestire extrem de amuzantă, dar, în fapt, tristă, care se ridică împotriva esenţei unei ideologii ce pretindea că are răspuns la toate întrebările.

Aventura căutării adevărului de către narator îmbracă forma unor necontenite întrebări şi, în final - printr-o întoarcere spre teologie -, a unor suferinţe similare celor îndurate de Iisus Hristos.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …