Spionul care a ieşit din joc, de John le Carre (comentariu literar, rezumat literar)

John le Carre (pseudonim literar al lui  David John Moore Cornwell) (19 octombrie 1931 (vârsta 85), Poole, Marea Britanie) - scriitor.

  • Titlul original: The Spy Who Came in From the Cold
  • Prima ediţie: 1963

Înainte de Le Carre, romanul de spionaj britanic era dominat de spionul atrăgător şi curajos, un bărbat de acţiune, fie amator sau profesionist, exponentul unei civilizaţii stăpâne pe sine - un Richard Hannay sau James Bond. Cu Spionul care a ieşit din joc, Le Carre introduce o perspectivă mult mai amară şi antieroică, o lume lipsită de sentimentul superiorităţii moralei vestice, comparativ cu estul comunist.

Localizat, în principal, în Germania Războiului Rece, romanul este o poveste despre înşelăciuni la toate nivelurile. Exasperat de succesele serviciilor de spionaj est-germane în capturarea agenţilor săi, Lamas, care conduce din Berlin o operaţiune britanică, acceptă să devină agent dublu pentru a semăna confuzie în spionajul est-german, afirmând că şeful acestuia este în solda britanicilor. Potrivit clanului, Lamas devine un disident, părăsind „Serviciul” - agenţia britanică de spionaj extern MI6 - fiind recrutat de est-germani în speranţa obţinerii de informaţii despre operaţiile britanice.

Parte din calitatea cărţii se datorează talentului lui Le Carre de a descrie ponosita şi lipsita de strălucire lume a spionilor, menţinând, în acelaşi timp, o minunată stare de tensiune şi intrigă. Spionajul aici este un joc elaborat, o operaţiune complexă de păcălire a adversarului. Frontiera dintre realitate şi fantezie este neclară. Şi Lamas descoperă, la un moment dat, că, în realitate, este un pion dintr-un joc mai mare.

Ceea ce ridică această carte deasupra unui thriller obişnuit este critica la adresa serviciilor de spionaj care, în jocurile lor, îi manipulează cinic pe propriii compatrioţi, punându-se la îndoială ceea ce ele trebuie să protejeze. Costurile în vieţi omeneşti sunt ridicate şi nu este niciodată clar dacă, într-adevăr, există nişte secrete reale care trebuie neapărat obţinute. Recunoaşterea acestor lucruri, în final, de către Lamas, precum şi refuzul său de a abandona o fată nevinovată îl vor conduce sore moarte.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …