Sora, de Jachym Topol (comentariu literar, rezumat literar)

Jachym Topol (4 august 1962, Praga, Cehia) - scriitor.

  • Titlul original: Sestra
  • Prima ediţie: 1994
  • Primul editor: Atlantis (Brno)

Jachym Topol este una dintre vocile cehe cele mai curajoase, care au apărut după Revoluţia de catifea din 1989. Fiu al dramaturgului Joseph Topol şi frate cu Filip (lider al formaţiei de rock „Psi vojaci”), Topol a fost cel mai tânăr semnatar al iniţiativei disidente Carta 77 şi a fost implicat în mişcarea ilegală artistică şi politică aproape întreaga sa viaţă.

Sora este poate unica lucrare literară care acordă o atenţie deosebită perioadei postrevoluţionare. Este, de asemenea, prima lucrare care experimentează pe deplin folosirea limbii colocviale cehe - scoţând în evidenţă argoul şi blasfemiile interzise în literatura deceniilor petrecute sub ocupaţie. Sora poate fi interpretat ca o declaraţie de independenţă a imaginaţiei cehe moderne.

Romanul începe în perioada premergătoare revoluţiei, cu o relatare a fugii în Germania de Vest a turiştilor est-germani din Praga şi îşi desemnează naratorul principal - un suflet poetic înstrăinat, pe nume Potok, care cade în plasa unui grup de cvasicriminali aflaţi în căutarea oportunităţilor de afaceri create de energiile haotice ale noii ere. Din acest punct, timpul „explodează”.

Sora este o călătorie fantastică prin istoria europeană, mişcându-se ameţitor prin pasaje scurte de realism social, ştiri, secvenţe de visuri nebune şi mitologie ezoterică. Este o experienţă dificilă pentru un cititor nefamiliarizat cu cultura cehă, dar una care reflectă incertitudini acute - morale, sociale, politice, economice, lingvistice, religioase - ale momentului revoluţionar.

Şi totuşi, în paralel cu subiectul principal al romanului, găsim şi o emoţionantă poveste de dragoste, când Potoc caută şi, eventual, îşi găseşte „sora” sau perechea sufletului său. Aceasta este o lucrare frumoasă, tulburătoare şi consistent inovativă.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …