Somnul de veci, de Raymond Chandler (comentariu literar, rezumat literar)

Raymond Thornton Chandler (23 iulie 1888, Chicago, Illinois, Statele Unite - 26 martie 1959, La Jolla, California, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: The Big Sleep
  • Primul editor: Hamish Hamilton (Londra)
  • Adaptare cinematografică: 1946

Somnul de veci marchează câteva puncte de cotitură în evoluţia romanului poliţist, reflectând schimbările produse în societate la acel moment. Reţelele de corupţie, explicit criminale sau chiar oficiale, definesc lumea de după prohibiţie descrisă de Chandler, iar zonele gri sunt tocmai cele ce justifică existenţa detectivului Philip Marlowe.

Spaţiul urban, cenuşiu şi apăsător, este un element important; acţiunea se petrece în sudul Californiei, posibil în orice mare oraş, căci decorurile exterioare lipsesc aproape complet. Camerele, maşinile şi chiar cabinele telefonice reprezintă compartimente separate, puncte nelegate între ele, în care se desfăşoară acţiunea.

Este prima apariţie a personajului Marlowe, dar Chandler nu ne oferă nici o descriere, ci ne conectează direct la investigaţie. Este un fapt esenţial pentru înţelegerea naturii lumii şi a personajului, un nou tip de „erou” ce pare să prindă viaţă doar când trebuie rezolvată o crimă. Nu ştim nimic despre trecutul lui şi îl vedem întorcându-se la birou doar când a epuizat un fir al anchetei.

Aidoma Omului fără nume al lui Sergio Leone, Marlowe combină un soi de slăbiciune jalnică - este un mare băutor, ce pare mereu înfrânt, atât de bărbaţi, cât şi de femei - cu o putere aproape supranaturală, ce îi permite să navigheze senin printre meandre şi furtuni catastrofice, urmând piste la întâmplare şi bazându-se pe providenţă, până când ajunge, în final, la o soluţie.

Acest contrast puternic faţă de romanul de tip Sherlock Holmes, bazat pe inteligenţa excepţională a detectivului, care studiază în amănunt toate faptele pentru a reuşi, este probabil cea mai mare contribuţie a acestui roman la istoria literaturii.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …