Somali

Somalii (somalezii) sunt o populaţie din Cornul Africii, trăind în Somalia, la sud de Djibouti, în nord-estul Kenyei şi în estul Etiopiei (Ogaden) (circa 18 milioane de persoane).

Sunt în primul rând crescători de vite (dromaderi, bovine, oi etc.) nomazi, ducându-şi traiul în câmpia litorală semideşertică şi pe înălţimile nordice ale teritoriului lor, de unde recoltează smirnă şi tămâie, pe când în partea sudică, cu condiţii mai favorabile, practică o agricultură complementară (mei, porumb etc.).

Au un artizanat tradiţional important şi diversificat (împletituri, ţesături, marochinărie, prelucrarea lemnului, a metalelor, a fildeşului).

Identificarea individului se bazează pe filiaţia patrilineară (fiecare copil îşi învaţă pe dinafară genealogia, uneori ajungând până la 44 de generaţii). Conceptul de xigaalo („înrudire pe linie masculină) stă la baza segmentării în familii (qoys), familii lărgite (reer), clanuri (jilib), fracţiuni (laf), triburi (qolo) şi confederaţii (tol).

 

Confederaţiile (şase principale; Darod, Hawiye, Ralianwein, Issak, Issa şi Gadaboursi) alcătuiesc naţiunea (qaran). Xigaalo se combină cu xidid, sistem de alianţe pecetluit prin căsătorii repetate între spiţe, alcătuind un grup de rude în sens general (xigto).

 

Segmentele de tip xigaalo, fiecare posedând un teritoriu propriu cu condiţia de a-l ocupa şi de a avea capacitatea să-l apere, sunt conduse la toate nivelurile de câte un şef (care la nivelul tribului, poartă titlul de rege). În trecut puterea acestora era sacră, acum are doar rol consultativ.

Societatea somaleză este organizată şi în funcţie de vârstă şi sex. Fiecare generaţie are aceleaşi drepturi şi îndatoriri faţă de societate. Trecerea de la o clasă de vârstă la alta este însoţită, la vremea potrivită, de ritualuri (circumcizie, excizie la vârsta de şase sau şapte ani).

Clasele masculine de vârstă mai înaintată asigură administrarea grupului, la care femeile nu participă. În plus, există trei caste; războinici (waranle), clerici (wadaad) şi muncitori manuali (waable). Căsătoriile între primele două caste şi cea de a treia sunt interzise.

Islamul sunnit adânc înrădăcinat (în prezent cu tendinţe fundamentaliste) acceptă persistenţa generalizată a cultului strămoşilor, a practicilor divinatorii, a ceremoniilor de exorcizare zar în cazul celor posedaţi de duhuri etc.

Limba somali (somaleză), comună întregului grup, face parte din familia cuşitică orientală şi este scrisă cu alfabet latin.

Literatura

Somalezii, consideraţi de vecinii lor ca un popor deosebit de războinic şi expansionist, sunt totuşi şi o naţiune de poeţi, cu o bogată tradiţie orală, ilustrată îndeosebi de Raage Ugaas în secolul al XVIII-lea, de Mohamed Abdul Hassan şi Salaan Carabey în secolul al XX-lea. Poezia este însoţită de muzică şi dansuri tradiţionale.

Istoric

Reprezintă un popor autohton; strămoşii lor îndepărtaţi populau deja nordul Somaliei actuale în jurul anului 5000 î.Hr. încă din Antichitatea timpurie au avut relaţii comerciale intense cu Egiptul faraonic, Arabia Felix, Persia, India şi lumea mediteraneană. Ţara „miresmelor” (smirnă, răşini, tămâie, utilizate de sacerdoţi în toată Lumea Veche) a furnizat şi Orientului timp de secole sclavi şi diverse produse rare (colţi de elefant, pene de struţ, corn de rinocer etc.).

Islamizarea, începută încă din vremea Profetului, s-a desăvârşit în secolul al XIII-lea şi a dus la instalarea unor mici sultanate care nu au ajuns niciodată la unificare. Portughezii, aliaţi ai suveranilor creştini din Etiopia, au distrus în secolul al XVI-lea principalele oraşe de pe coastă, iar în secolul al XIX-lea Occidentul a perturbat în mod decisiv destinul ţinutului somalez.

Acesta a fost împărţit în cinci părţi; Coasta Franceză a somalilor, Somalia Italiană, Ogaden (revendicat de Etiopia), nordul Kenyei şi Somaliland (atribuite britanicilor). Această dezmembrare a provocat o îndelungată rebeliune naţionalistă, condusă de Mohamed Abdul Hassan (în acelaşi timp preot, poet şi războinic, poreclit de adversari „Mad Mullah”), care a fost zdrobită în 1920 de britanici.

S-a dezvoltat apoi o mişcare pansomaleză (în 1943 s-a creat Somali Youth League), dar visul unirii, care a creat tensiuni între somalezi şi vecinii lor, nu s-a realizat nici până acum. Pe de o parte, britanicii au cedat Ogadenul Etiopiei (în 1948 şi 1954) iar Kenya (devenită independentă în 1963) şi Djibouti (independent din 1977) şi-au păstrat porţiunile lor de teritoriu somalez. Pe de altă parte, unirea, în 1960, a porţiunii italiene cu Somalilandul, sub numele de Republica Somalia, nu a rezistat disensiunilor.

Eşecul regimului dictatorial al lui Syad Barre, aliat fără succes cu lagărul sovietic, înfrângerile suferite în timpul războiului cu Etiopia pentru Ogaden (1977-1978), intensificarea mişcărilor religioase au avut ca rezultat un sângeros război civil (1991), care s-a soldat cu secesiunea Somalilandului.

Intervenţia ONU sub control american în 1992, puternic mediatizată (Restore Hope), s-a încheiat în 1994 printr-o dezangajare care a lăsat toate problemele nerezolvate. Există numeroşi refugiaţi în ţările vecine (care tind acum să acorde mai multă recunoaştere minorităţilor lor somaleze), certurile dintre clanuri continuă, accentuând dezorganizarea unei societăţi parţial destructurate prin sedentarizare şi urbanizare.

Denumire: soomaali.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …