Sinuciderea fecioarelor, de Jeffrey Eugenides (comentariu literar, rezumat literar)

Jeffrey Kent Eugenides (8 martie 1960, Detroit, Michigan, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: The Virgin Suicides
  • Prima ediţie: 1993
  • Adaptare cinematografică: 1999

Parţial istorie poliţistă, parţial bildungsroman, parţial tragedie, Sinuciderea fecioarelor porneşte de la o premisă atât de şocantă, încât este aproape de neconceput (deşi se pare că s-a inspirat dintr-un fapt real).

Eugenides, naratorul adult, îşi aminteşte „anul sinuciderilor”, în care toate cele cinci fiice ale familiei Lisbon reuşesc să se sinucidă, în final. Romanul adună laolaltă „mărturii”, cum ar fi jurnalele şi notele fetelor, amintirile naratorului şi ale anturajului său, precum şi interviurile luate de acesta chiar în timpul naraţiunii - dar, cu toate acestea, atmosfera este încărcată de confuzie.

Mai multe aspecte ale vieţii fetelor Lisbon par să coincidă, în atmosfera generală de mistificare. Băieţii din cartier le-au idealizat întotdeauna sub forma unor fantezii blonde monolitice, de neatins, în timp ce vecinii au creat un cadru plin de zvonuri referitoare la excentricităţile familiei.

După prima sinucidere, celelalte patru fete sunt tot mai izolate la şcoală de stânjenitoarea milă manifestată faţă de ele de colegi şi profesori. Cu toată insistenţa manifestată de narator în căutarea adevărului din spatele sinuciderii, el nu reuşeşte niciodată să arunce lumină asupra misterului în care sunt învăluite fetele şi asupra autoimpusei tăceri eterne a acestora.

Neîncercând vreodată să privească dincolo de propriile interpretări ale stării mentale a fetelor, naratorul nu poate decât să facă aluzii privind contribuţia sa la moartea fetelor. Sentimentul că sinuciderile nu sunt decât simple acte fizice ale totalei lor eliminări din mediul în care trăiau, este întărit de paranoia mamei lor, doamna Lisbon, referitoare la curăţenia şi poluarea spirituală.

Isteria epidemiei bolii ulmului american furnizează o metaforă pentru ipohondria faţă de pandemii, plasată în centrul culturii americane din suburbii, unde a ucide ceva sănătos este soluţia preferată, faţă de teama de o posibilă contaminare.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …