Silvia Chiţimia

Silvia Chiţimia (3 mai 1949, Bucureşti) - poetă şi etnolog. Este fiica Elenei (născută Guleava) şi a lui Victor Costin, economist. A absolvit, în 1972, Facultatea de Chimie a Universităţii din Bucureşti, după care a lucrat în calitate de cercetător la Institutul „Daniel Danielopolu” din Bucureşti (1974-1991).

Din 1991 este cercetător ştiinţific la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”. Şi-a luat doctoratul în etnologie şi antropologie culturală cu tema Simboluri hermetice în cultura tradiţională românească. În 1980 efectuează un stagiu de specializare la Institutul de Studii Orientale din Roma, sub conducerea marelui orientalist Giuseppe Tucci.

Debutează în „Revista de etnografie şi folclor” (1979), cu studiul Balada „Şarpele” în elementele ei străvechi de cultură românească. În acelaşi an debutează şi în poezie, cu Circuitul viselor în natură. După 1990 i-au apărut mai multe studii de mitologie în culegeri din străinătate, cel mai important fiind Graal et modernite, publicat în Franţa (1996).

Poeziile Circuitul viselor în natură, care dă şi titlul cărţii de debut, sau Fizica stării lucide amintesc de retortele ştiinţelor exacte. Volumul este însă o alchimie a sentimentelor dozate în aşa fel, încât cuvintele să nu-şi dezvăluie în întregime înţelesurile, ele urmând a fi descifrate de fantezia cititorilor (Scribii cu gâtul de lebădă, Linişte).

Un titlu (Libertatea de a trage cu praştia) aminteşte de poezia lui Geo Dumitrescu, iar câteva balade sunt scrise în manieră folk (Aleluia!, Cântec). Aceeaşi tehnică a corespondenţelor este folosită şi în poeziile pentru copii. Dintre numeroasele studii publicate în ţară, este de reţinut Viziunea Mandalei în poezia lui Eminescu („Studii de literatură universală”, 1980).

Opera literară

  • Circuitul viselor în natură, Bucureşti, 1979;
  • Albiniţa sau fetiţa care zbura deasupra oraşului, Bucureşti, 1983;
  • Magazinul fermecat, Bucureşti, 1988;
  • Le Defi magique (în colaborare), Lyon, 1994;
  • Graal et modemite (în colaborare), Paris, 1996;
  • Alexandre le Grand dans les litteratures occidentales et proche-orientales (în colaborare), Paris, 1996.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …