Sherpa

Sherpa (şerpaşi) este o populaţie de cultură tibetană din nord estul Nepalului (regiunea Solu-Khumbu). Unii au migrat (mai ales în ultimele decenii) în Katmandu sau în India (Sikkim şi ţinutul Darjeeling) (aproximativ 15.000 de persoane).

Economia lor tradiţională se baza pe agricultură, creşterea animalelor şi comerţ (datorită poziţiei strategice pe drumul de la Katmandu la Lhassa).

După anexarea Tibetului de către China (în anii 1950) şi închiderea aproape totală a frontierei tibetane, mulţi dintre ei s-au reprofilat pe activitatea de transportatori de bagaje şi alte activităţi legate de turism şi alpinism (adesea, în prezent, etnonimul este confundat cu numele unei profesiuni).

Este o societate cu clanuri patrilineare, cu ideologie relativ egalitară, centrată pe nucleul său iniţial, alcătuit din patru protoclanuri originare din Tibetul Oriental, care au venit în Solu-Khumbu în secolul al XVI-lea.

S-au adăugat apoi alte straturi formate prin imigrări ulterioare, tibetane (îndeosebi din ţinutul Dingri) sau de altă origine (caste indo-nepaleze, populaţii tibeto-birmane) care au stabilit relaţii intermaritale cu clanurile iniţiale. Poliandria este puţin răspândită. Se practică ultimogenitura.

Introducerea cartofului pe la jumătatea secolului al XIX-lea a dat posibilitatea obţinerii unui excedent de alimente, ceea ce a creat condiţii economice pentru dezvoltarea monahismului (începând din 1920). Mai înainte viaţa religioasă era dominată de preoţii budişti căsătoriţi din ordinul Nyingma şi de cei care exercitau funcţia de medium.

Limba sherpa este înrudită cu tibetana (ramura bodo a limbilor tibeto-birmane).

Denumire: numele de „sherpa” („oamenii din est”) este destul de apreciat, fiind revendicat şi de alte populaţii de cultură tibetană din Nepal şi Sikkim.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …