Sfetnicul din sânge, de Flannery O’Connor (comentariu literar, rezumat literar)

Mary Flannery O’Connor (25 martie 1925, Savannah, Georgia, Statele Unite - 3 august 1964, Milledgeville, Georgia, Statele Unite) - scriitoare.

  • Titlul original: Wise Blood
  • Prima ediţie: 1952

Sfetnicul din sânge este unul dintre romanele definitorii ale aşa-numitului „gotic sudic” american. Este o lucrare străbătută de umiditatea intensă şi fervoarea religioasă a vechiului Sud. Povestea se concentrează asupra unui tânăr pe nume Hazel Motes. Crescut într-un spirit conservator intransigent, Hazel se întoarce acasă după război.

Pentru că şi-a pierdut credinţa în Dumnezeu şi ca să se împace cu sine, el îşi creează propria biserică: Biserica fără de Hristos, cea în care „surzii nu aud, orbii nu văd, ologii nu merg, muţii nu vorbesc şi morţii nu învie”. Hazel se transformă într-un soi de anti-preot eretic, un predicator de stradă renegat, mânat de dorinţa de a-i salva pe cei din jur de mântuirea creştină. Dar, cu cât încearcă să se îndepărteze de credinţă, cu atât simte mai mult nevoia de izbăvire.

Sfetnicul din sânge este populat de o galerie excentrică de inadaptaţi, hoţi, artişti contestatari, ticăloşi şi falşi profeţi. Pe de o parte alegorie teologică şi meditaţie asupra rolului lui Dumnezeu în cultura modernă, această operă este, în egală măsură, o comedie bufă, grotescă. Este un roman al miracolelor şi crimei, al poftelor trupului şi spiritului pur, al orbirii şi al viziunii, violenţei şi vindecării.

O’Connor ne oferă o abordare complexă a Sudului în care a crescut, dezvăluind multe din miturile şi prejudecăţile sale, omagiindu-i, în acelaşi timp, tradiţiile, moştenirea şi specificul contestatar. Proza simplă, concisă, găseşte lucruri minunate de analizat în cele mai mărunte detalii, mereu atentă la forţa formatoare a credinţei şi îndoielii. Lumea din Sfetnicul din sânge este dură şi lipsită de strălucire, dar totodată atinsă de graţia divină.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …