Senufo

Senufo este o populaţie răspândită în Mali, Burkina Faso, Coasta de Fildeş şi Ghana (circa 3 milioane de persoane).

Trăiesc în zona sud-sudaneză, din extremitatea sudică a statului Mali până la frontiera sudică a statelor Coasta de Fildeş şi Burkina Faso.

Sunt împărţiţi în numeroase grupuri (bamana, senerhe, tagba, noholo, siena, folo etc.). Trăiesc în sate compacte sau cătune dispersate.

Principala lor activitate este agricultura, pe care o practică în cadrul unor asociaţii în aşa fel încât, pe rând, fiecare din membrii acestora beneficiază de ajutorul celorlalţi.

Organizaţi în şeferii, sunt matrilineari şi patrilocativi. La baza societăţii se află celula familială, identificată prin numele animalului sacru care îi este propriu.

Practica exciziei este generalizată, circumcizia este limitată la unele grupuri. Îşi fac scarificaţii pe corp şi îşi pilesc dinţii. Cred într-un zeu creator (kuluikere).

Sistemul de iniţiere masculin, cu gratie de vârstă, dă naştere la producţii artistice renumite.

Limba lor, senufo sau siene, face parte din familia voltaică.

Arta

Sculptura rituală include chipuri de zei, strămoşi şi animale-simbol, la care se adaugă statuete folosite în practicile divinatorii şi ceremoniile de iniţiere ale societăţii poro.

Statuile senufo se remarcă prin monumentalitate şi o extremă diversitate. Pe lângă personaje destul de realiste, se pot întâlni şi uriaşi longilini cu cap minuscul, pitici bondoci, făpturi fără braţe, o mulţime de creaturi ciudate.

Istoric

În secolele XVII-XVIII au întemeiat mai multe regate, care adesea se luptau între ele sau erau măcinate de conflicte interne. Regatul Kenedugu cu capitala la Sikasso s-a extins în timpul dinastiei Traore (de neam diula) de la Korhogo la Segu.

Regele Tieba l-a reunificat între 1875 şi 1884. Sikasso a fost asediat, fără succes, din mai 1887 până în august 1888, de către Samory Toure.

Denumire: senoufo, minianka.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …