Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu, este un studiu lingvistic a cărui primă ediţie a fost publicată în „Columna lui Traian” nr. 1-2 din ianuarie-februarie 1883.

A fost modificată ortografia citatelor din Lexiconul Budan şi din Dicţionarul lui Laurian şi Massim, interpretând normele ortografice folosite de autorii celor două opere.

Un rezumat al studiului e publicat în limba franceză de T.G. Djuvara, în „Columna lui Traian” nr. 3-6 din martie-iunie 1883.

Tot la Moxa, citatul reprodus în Dicţionarul limbii române, s. miscărnicie: „Şi mergea şi Brut cu nunşii, de veseliia cu măscărnicii pre cale”. Cuvântul este explicat în Dicţionarul limbii române ca derivat de la măscărie prin analogie cu cuvinte ca josnicie, făţărnicie etc.; măscornicie e dat ca variantă fonetică.

B.P. Hasdeu

Reţinem observaţia valoroasă că în română „schimbul conjugaţiunii e ceva foarte obicinuit”. În lingvistica românească din secolul nostru problema trecerii de la o conjugare la alta a fost mult cercetată.

Verbul a adeveri s-a format pe teren românesc de la adevăr şi, la fel, a întregi, de la adj. întreg. Pentru a scuipa se porneşte de la o formă latină neatestată scuppire.

Deşi în lexicologia din secolul nostru verbele a scorni şi a stârni nu au fost reţinute printre cuvintele de origine latină, cercetarea lui Hasdeu, mai ales cea privitoare la a scorni, nu trebuie ignorată.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …